Новини

Гърция отчете 50% спад в туризма

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-10 19:50:00, видяна 646 пъти

Гърция отчита около 50% спад в туризма. В раздираната от тежка икономическа криза страна идват все по-малко гости от Западна Европа и Северна Америка. За летовниците от Балканите обаче гръцките плажове си остават предпочитана дестинация, съобщи БТВ.

Христос Костантинодис е собственик на хотел и туристическа агенция в Серес. Разказва, че отливът на туристи започва преди три години. „Оттогава се усеща 50 на сто отлив на туристи. Това се дължи на трудния период, в който се намира страната, което няма как да не се отрази на туризма”, казва той.

Освен в Серес, спад на туристическия поток се забелязва и в доскоро един от най-посещаваните полуострови - Халкидическия. Едни от най-редовните туристи си остават тези от България, за които условията в Гърция са по-добри от тези у нас.

„Съотношението цена-качество за съжаление превъзхожда това, което може да се получи в България по нашето Черноморие. Особено през летния туристически сезон гърците успяха и миналата година и тази да отреагират много гъвкаво на промените в търсенето”, смята Преслав Димитров, специалист в сферата на туризма.

Заедно с всички заплати в Гърция, и тези в обслужващата сфера са намалени. Запазени остават цените в курортите. По време на кризата политиката на южната ни съседка по отношение на привличане на туристи е насочена към организиране на масови мероприятия, разказва още Костантинидис. В хотела се опитват да пренасочат и парите, давани до този момент като заплати, именно за организиране на масови прояви.Сподели:  
Етикети: Гърция, отчете, спад, туризма

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...