Новини

До 2020 г. САЩ ще са най-големият производител на петрол в света

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-13 14:32:00, видяна 282 пъти

В близките 10 години САЩ могат да задминат Русия и Саудитска Арабия в добива на петрол и природен газ. Това заяви върховният комисар по природните ресурси на щата Аляска Дениъл Съливан на Икономическия форум на Северна и Южна Америка, който се провежда в Монреал, съобщава bTV.

Според данните, изнесени от Съливан, за последното тримесечие САЩ са произвели 6 млн. барела суров петрол, „което не се е случвало от 15 години”.

От 2008 г. досега САЩ произвеждат допълнителни 1,6 млн. барела суров петрол на ден, а през 2011 г. са отчели най-високия ръст на продукция сред страните извън Oрганизацията на държавите-производителки на петрол (ОПЕК).

Тези данни са сравнени с ежедневния добив на петрол на Саудитска Арабия – 9 923 млн. барела и на Русия – 9 020 млн. барела.

Целта на САЩ за 2020 г. да се превърнат в най-големия износител на горива и горивни ресурси – петрол и природен газ – в света, задминавайки Русия и Саудитска Арабия, твърди Съливан.

Само в Аляска подводните петролни залежи, които се смятат за най-големите в света, възлизат на около 40 млрд. барела суров петрол.

Един петролен барел се равнява на 159 конвенционални литра.

 Сподели:  
Етикети: Петрол, производител , най-големи

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...