Новини

Google подкрепи индианците (видео)

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-18 10:06:00, видяна 297 пъти

Google показа в Рио де Жанейро културна карта на индианците суруи. Този дигитален инструмент ще помогне на амазонското племе да споделя широките си познания за гората и да се бори срещу обезлесяването.

Картата, резултат от петгодишното сътрудничество между вожда на суруите Алмир и американския интернет гигант, бе показана за първи път на форум на предприятия, съпътстващ конференцията за устойчиво развитие "Рио+20", уточнява БТВ.

Върху анимираното изображение на планетата в Google Earth се вижда малка точка върху обширната Бразилия. Това е племето суруи, което наброява 1 300 души, живеещи на територия от 240 хил. хектара в амазонския щат Рондония.

Приложението представя снимки и видео в 3D на гората, където живеят туземците, придружени от разкази за техните традиции и обичаи. Изображенията могат да се видят на Google Earth и на сайта www.paiter.org.

Вождът Алмир с корона от пъстри пера приветства проекта, който "показва на света чрез Google стойността на нашата култура". Алмир, който предложил идеята за картата на Google преди пет години по време на посещение в САЩ, каза на пресконференция, че се гордее много с приноса на суруи за проекта, особено за разказите.

"Това действително е новаторски проект за Google, каза Ребека Мур, ръководител на проекта.

Вождът суруи обяви, че индианците ще използват картата, както и смартфони, за да осъществяват надзор над нелегалното обезлесяване в близост до тяхната територия. Алмир увери, че целта му е хората да осъзнаят необходимостта от устойчиво използване на горите.

"Ние познаваме гората, Google даде технологията и сключихме партньорство за доброто на горите", добави той.

Представителката на Google подчерта, че същата технология ще бъде използвана, за да се помогне и на други племена в Канада и Нова Зеландия.

През 2011 г. Google картографира част от амазонската река Рио Негро, прилагайки в сърцето на гората програмата си Street View, която позволява на сърфиращите в интернет да разглеждат градове чрез 360-градусови изображения.Сподели:  
Етикети: подкрепи, Google, индианците

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...