Новини

Канада връща 5000 унгарски роми

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-20 15:59:00, видяна 618 пъти

Унгария се подготвя за масово завръщане на няколко хиляди унгарски роми, потърсили политическо убежище в Канада. Това стана по-трудно, след като неотдавна канадският закон за имиграцията бе променен, предаде АФП.


"Унгария се подготвя за масово завръщане на роми от Канада", заяви Золтан Балог, министър на човешките ресурси, който отговаря за образованието, здравеопазването, спорта и социалните въпроси. "Тези хора очевидно няма да се върнат утре, все още имаме време да се подготвим как да се справим с проблема преди влизането в сила на новата канадската система, приета наскоро", допълни той. Канадският закон за имиграцията неотдавна бе променен. Отава смята Унгария за демократична правова държава, а това значи, че унгарски граждани нямат право на политическо убежище. По данни на унгарското посолство в Канада близо 5200 души ще бъдат засегнати от промените - 4500, които са поискали убежище през 2011 г., и 700, които са подали молби през 2012 г. Почти всички те са роми.
"Бъдещето на ромската общност е тук, в собствената им страна", отбеляза службата на унгарския министър. "Вярно, че е трудно за един ром да успее в Унгария, но благодарение на програмите, които започнахме през последните години, искаме да дадем на всеки възможност за образование и работа. Унгария е нашият общ дом", допълва службата.

Ромите в Унгария са между 600 000 и 800 000 и повечето от тях живеят в трудни условия.
 Сподели:  
Етикети: връща, Канада, роми, унгарски

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...