Новини

Осъдиха 2-ма руски професори за продажба на военни тайни на Китай

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-20 20:42:00, видяна 328 пъти

 Руски съд осъди двама професори от университет в Санкт  Петербург за предаване на секретни сведения на Китай, предаде  АП.

Евгений Афанасиев и Святослав Бобишев бяха признати за  виновни в държавна измяна и осъдени съответно на 12 години и  половина и на 12 години затвор, съобщава агенция Интерфакс.

Двамата професори от Балтийския държавен технологичен  университет ("Военмех") в Санкт Петербург бяха обвинени, че са  продали на китайското военно разузнаване поверителна информация  за най-новата руска междуконтинентална балистична ракета  "Булава".

Двамата бяха задържани през март 2010 г. Те са обвинени, че са предоставили на китайците технологични подробности за  "Булава" по време на пътуването си в Китай през 2009 г.  Китайското разузнаване искало също така информация за ракетите  Топол-М и Искандер.

"Булава" е създадена за новото поколение руски ядрени  подводници. Пробните й изстрелвания няколко пъти се провалиха,  но най-новите вече бяха успешни. Тя би трябвало да бъде въведена на въоръжените през есента на тази година.

Обществен комитет, създаден в защита на двамата професори,  каза, че те са жертва на шпиономания, отбелязва Лента.ру и  припомня, че през май тази година заради предаване на чуждо  разузнаване на сведения за "Булава" на осем години затвор бе  осъден и сътрудникът на отбранително предприятие Алексанъдр  Гнитеев. Страната, за която е работил, не бе посочена.Сподели:  
Етикети: Осъдиха, Руски, продажба, Китай, Военни, Тайни, Професори

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...