Новини

Член на кабинета на Марио Монти ядоса италианците

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-21 09:19:00, видяна 252 пъти

Член на правителството на Марио Монти предизвика смут в Италия, като обяви, че италианците почиват по три месеца на година, докато страната е в криза и икономиката е в застой, съобщава в. "Република".

В интервю за италианското издание заместник-министърът за икономическото развитие Джанфранко Полильо посочи, че според негова проверка италианските работници работят средно по девет месеца, а през останалото време почиват. Много работници допълват ваканцията си с още почивни дни благодарение на болнични листове. Това изказване само ще затвърди мнението на северните партньори на Рим в Европейския съюз за мързеливите средиземноморски членове на блока и ще бъде възприето като илюстрация, че Италия не иска или не може да приложи мерките за икономии и за затягане на коланите.

Изказването на заместник-министъра предизвика възмущението на италианските синдикати, според които той говори неверни неща. Заради кризата италианците вече харчат по-малко за почивки, но са запазили традицията да са във ваканция през целия август. На фона на това изказване дойде призивът на италианския премиер Марио Монти към италианските депутати да ускорят разглеждането и приемането на закона за реформа на пазара на труда, предаде Ройтерс.

Законът е в парламента от три месеца. Той улеснява уволняването на служители и ограничава сключването на временни трудови договори и отпускането на нови помощи за безработни. Според синдикатите той ще увеличи съкращенията, а според икономистите няма да направи по-гъвкав италианския трудов пазар, нуждаещ се от коренна промяна.Сподели:  
Етикети: член, ядоса, Марио, кабинета, Италианците, Монти

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...