Новини

Джулиън Асандж: Жертва съм на американски заговор

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-22 13:46:00, видяна 238 пъти

Основателят на Wikilleaks Джулиан Асандж обясни днес в интервю за австралийското радио, че е потърсил убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да привлече вниманието към американския заговор срещу него, след като родната му Австралия го е изоставила, предаде АФП.


Надяваме се, че това, което правим в момента, ще привлече вниманието към скритите под повърхността въпроси, заяви Асандж от еквадорското посолство, където потърси убежище, за да избегне екстрадиция в Швеция. Асандж твърди, че е жертва на американски заговор заради разкритите и разпространени от  Wikilleaks  през 2010 г. хиляди поверителни дипломатически документи на Държавния департамент. Той се страхува, че Швеция ще го екстрадира в САЩ, където според него може да бъде осъден на смърт за шпионаж. До момента Вашингтон не е предприел никакви юридически действия срещу Асандж. Според властите в Австралия САЩ да проявяват подобно желание, но 40-годишният Асандж обвинява сънародниците си лицемерна риторика.

Създателят на Wikilleaks каза, че избрал еквадорското посолство пред това на родината си, тъй като смята, че Австралия не е направила нищо, за да го защити - нещо, което Канбера отрича. "Говорят се само празни приказки. Не съм се срещал с представител от австралийското посолство от декември 2010 г.", каза той.

"Чух да се говори, че еквадорците симпатизират на борбата ми и на битката на организацията  Wikilleaks със САЩ. Животът в Еквадор е по-добър, отколкото зад решетките. Това е щедър, симпатичен народ", каза Асандж, на когото Еквадор предложи убежище още през ноември 2010 г.Сподели:  
Етикети: жертва, Американски, заговор, Асандж, Джулиън

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...