Новини

Европа се съмнява в Гърция

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-24 08:32:00, видяна 466 пъти

Гражданите на четирите най-големи икономики в еврозоната - Франция, Германия, Испания и Италия, се съмняват в способността на Гърция да остане в единното валутно пространство, но са привързани към идеята за единна валута, сочат резултатите от допитване на института Ифоп-Фидюсиал.

За голяма част от жителите на тези страни парите, отпуснати като заем на Гърция, са изгубени пари, защото Атина няма да може никога да ги върне. На подобно мнение са 85% от французите, 84% от германците, 72% от испанците и 65% от италианците.

Жителите на четирите големи икономики са песимисти и относно проблемите на еврозоната, идващи от хипотезата, че гръцкият дълг няма да бъде погасен.

84% от французите, 76 % от германците, 90% от испанците и 88% от италианците смятат, че трудностите ще нараснат опасно много.

Малцина са онези, които са убедени, че Атина ще успее да намали дълга и дефицита си благодарение на ЕС и на собствените си усилия. Във Франция в това са убедени 39%, в Германия - 27 %, а в Испания - 44 %. Само в Италия процентът е по-висок /56/.

В случай на провал на гръцките усилия мнозина са за изключване на Гърция от еврозоната - Германия - 78%, Франция 65% , Испания - 51%, Италия - 49%.

Въпреки това, мнението на германците и на французите по въпроса е смекчено. В подобно допитване от ноември 2011 г. 81% от германците и 73% от французите искаха Гърция да бъде извадена от еврозоната.

Що се касае до собствените им страни, повечето от анкетираните не искат завръщане към националните валути. В допитването са участвали в периода 18-21 юни 1001
французи, 1003 германци, 976 испанци и 967 италианци.Сподели:  
Етикети: Гърция, съмнява

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...