Новини

Мохамед Мурси е новият президент на Египет

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-24 18:31:00, видяна 319 пъти

Мохамед Морси, кандидатът на "Мюсюлманските братя" за президентските избори в Египет, бе наричан Резервната гума, защото смени първоначалния избор на влиятелната организация - Хайрат ал Шатер, чиято кандидатура бе обявена за невалидна заради стара присъда.

Както и да е наричан обаче, 60-годишният инженер с диплома от американски университет се ползва с подкрепата на "Мюсюлманските братя", най-важната и най-добре организираната политическа сила в Египет.

Не особено харизматичен, изглеждащ скромно на плакатите и заел отбранителна позиция при първите си публични прояви, по време на предизборната кампания Морси придоби самоувереност и стана по-остър и язвителен.

Като лидер на Партията за свобода и справедливост, политическо крило на "Мюсюлманските братя", той влезе в надпреварата след оттеглянето през април на Хайрат ал Шатер, номер две в движението, който отпадна заради присъда от времето на президента Хосни Мубарак.

За няколко дни "братята" трябваше да отпечатат набързо нови плакати с лика на новия си кандидат и да му изградят имидж на бъдещ президент.

Морси може да се похвали, че ръководи Партията за свобода и справедливост, първата партия в Египет, която спечели почти половината от депутатските места след парламентарни избори. Заради това парламентарно мнозинство противниците му изтъкваха, че "Мюсюлманските братя" получат доминиращи позиции в изпълнителната и законодателната власт. Мохамед Морси се представи като единствения кандидат с ислямистка програма, привърженик на "проект за възраждане", основан на принципите на исляма.

Той иска по-балансирани отношения с Вашингтон и заплашва да преразгледа договора за мир с Израел, ако САЩ блокират помощта си за Египет.

Роден е в губернаторство Шаркия, в делтата на Нил. Получава диплома на инженер от Университета в Кайро през 1975 г., а след това през 1982 г. - докторска степен от Университета на Южна Каролина, САЩ. Активист на антиизраелската организация Комитет за съпротива срещу ционизма, той посвещава съществената част от политическата си дейност на "Мюсюлманските братя" и през 2000 г. печели депутатско място.

Преизбран в парламента през 2005 г., той е вкаран в затвора малко след това за седем месеца за участие в демонстрация в подкрепа на магистрати реформатори.

През 2010 г. става говорител на "Мюсюлманското братство" и член на политическото бюро на движението.

Отново за кратко е вкаран в затвора на 28 януари 2011 г., три дни след началото на народния бунт, който доведе до свалянето на Хосни Мубарак.Сподели:  
Етикети: президент, Египет, Мохамед, Мурси

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...