Новини

Мохамед Мурси е новият президент на Египет

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-24 18:31:00, видяна 294 пъти

Мохамед Морси, кандидатът на "Мюсюлманските братя" за президентските избори в Египет, бе наричан Резервната гума, защото смени първоначалния избор на влиятелната организация - Хайрат ал Шатер, чиято кандидатура бе обявена за невалидна заради стара присъда.

Както и да е наричан обаче, 60-годишният инженер с диплома от американски университет се ползва с подкрепата на "Мюсюлманските братя", най-важната и най-добре организираната политическа сила в Египет.

Не особено харизматичен, изглеждащ скромно на плакатите и заел отбранителна позиция при първите си публични прояви, по време на предизборната кампания Морси придоби самоувереност и стана по-остър и язвителен.

Като лидер на Партията за свобода и справедливост, политическо крило на "Мюсюлманските братя", той влезе в надпреварата след оттеглянето през април на Хайрат ал Шатер, номер две в движението, който отпадна заради присъда от времето на президента Хосни Мубарак.

За няколко дни "братята" трябваше да отпечатат набързо нови плакати с лика на новия си кандидат и да му изградят имидж на бъдещ президент.

Морси може да се похвали, че ръководи Партията за свобода и справедливост, първата партия в Египет, която спечели почти половината от депутатските места след парламентарни избори. Заради това парламентарно мнозинство противниците му изтъкваха, че "Мюсюлманските братя" получат доминиращи позиции в изпълнителната и законодателната власт. Мохамед Морси се представи като единствения кандидат с ислямистка програма, привърженик на "проект за възраждане", основан на принципите на исляма.

Той иска по-балансирани отношения с Вашингтон и заплашва да преразгледа договора за мир с Израел, ако САЩ блокират помощта си за Египет.

Роден е в губернаторство Шаркия, в делтата на Нил. Получава диплома на инженер от Университета в Кайро през 1975 г., а след това през 1982 г. - докторска степен от Университета на Южна Каролина, САЩ. Активист на антиизраелската организация Комитет за съпротива срещу ционизма, той посвещава съществената част от политическата си дейност на "Мюсюлманските братя" и през 2000 г. печели депутатско място.

Преизбран в парламента през 2005 г., той е вкаран в затвора малко след това за седем месеца за участие в демонстрация в подкрепа на магистрати реформатори.

През 2010 г. става говорител на "Мюсюлманското братство" и член на политическото бюро на движението.

Отново за кратко е вкаран в затвора на 28 януари 2011 г., три дни след началото на народния бунт, който доведе до свалянето на Хосни Мубарак.Сподели:  
Етикети: президент, Египет, Мохамед, Мурси

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Германският министър на...

Германският министър на външните работи нарече Асад преди 17ч. 45мин.
Германският министър на външните работи Хайко Маас обвини сирийския лидер ... още»
Руският военен министър заяви, че... Тръмп смята, че може да постигне... Тръмп изчетка пърхот от костюма на... Минути преди нападението в Торонто,...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
NT Live представя: Хеда Габлер

Наскоро омъжена. Погребана жива. Хеда копнее да бъде свободна… Не пропускайте тази съвременна...

още...