Новини

Иран осъди на смърт алкохолици - рецидивисти

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2012-06-25 13:58:00, видяна 201 пъти

Двама иранци бяха осъдени на смърт за нееднократна употреба на алкохол, съобщи АФП.

Според висш представител на местното правосъдие тези двама души са пили алкохол за трети път. Предишните два пъти те са били осъдени на бой с камшик, а сега - на смърт, заяви шефът на правосъдието в провинция Хорасан-е Разави (Североизточен Иран), цитиран от иранския печат. Присъдата е била потвърдена от Върховния съд, но съгласно иранските закони, човек може да избегне смъртното наказание за употреба на алкохол, ако се разкае.

След Ислямската революция през 1979 г. производството, търговията и употребата на алкохол са забранени в Иран. Право да консумират алкохол имат само представителите на християнските малцинства. За една изпита чаша виновният се наказва с 80 удара с камшик, но ако дадено лице бъде заловено да пие за трети път, може да бъде осъдено на смърт. Последната подобна присъда датира от 2007 г., но тогава осъденият се разкаял и избегнал наказанието.

Въпреки суровите санкции консумацията на алкохол в Иран в последните години расте. По официални данни в страната контрабандно се внасят между 60 и 80 милиона литра алкохол, а полицията успява да залови едва 20 милиона литра. В началото на 2011 г. представител на органите за борба с контрабандата каза, че пазарът възлиза на 730 милиона долара годишно. Шефът на полицията генерал Есмаил Ахмади Могадам наскоро заяви, че в страната има "около 200 000 алкохолици" и че 80 на сто от контрабандно внасяния алкохол идва от иракски Кюрдистан.Сподели:  
Етикети: смърт, осъди, Иран, рецидивисти, Алкохолици

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Северна Корея заплаши да...

Северна Корея заплаши да потопи самолетоносач на САЩ преди 18ч. 19мин.
Северна Корея (КНДР) заяви, че е готова да потопи американски самолетоносач, ... още»
За първите 100 дни на мандата Тръмп... Първи прогнозни резултати от... Сирийските демократични сили... Повдигнаха обвинения на двамата...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Бебе Бос

Създателите на "Шрек", "Кунг-фу панда" и "Мадагаскар" представят...

още...