Новини

Италиански депутати не платили 20 000 евро за кафета

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2015-08-10 12:38:00, видяна 353 пъти

Кабинетът на председателството на долната камара на италианския парламент разглежда преписка за неплатени кафета в размер на 20 000 евро, съобщиха днес парламентарни източници.

Общо 34 депутати дължат между 300 и 800 евро за кафета, които са изпили в бюфета на парламента, без да платят консумацията. Всеки депутат е снабден с карта, която може да се допълва с кредит и служи за заплащане на услуги в двореца "Монтечиторио", където се помещава долната камара. При изразходван кредит депутати имат право на "вересия", за да им се спести "неудобството", което едва ли изпитват, иначе нямаше да се занимават с политика. В случая не става дума за разсеяност, а за системно поведение, граничещо с рецидив. Още повече, че някои от длъжниците са от предходния парламентарен мандат и вече не са депутати, отбелязаха източниците.

Трудно е да се повярва, че член на камарата на депутатите може да изпитва финансови затруднения. Месечното възнаграждение на депутат е 10 345 евро, от които се удържат пенсионни осигуровки, вноски за ликвидационния фонд (от който при изтичане на мандата се изплащат по 80 процента от една месечна заплата за всяка мандатна година), здравни вноски и полагаеми данъци. Така чистата месечна заплата става 5 246 евро.

Отделно депутатът получава по 3503 евро на месец под формата на "дневни" за пребиваване в Рим. От тях се удържат по 206 евро за всеки ден отсъствие от заседателната зала, ако депутатът не участвал в минимум 30 процента от електронните гласувания за деня.
Парламентаристът получава още 3 690 евро месечно за така нареченото упражняване на мандата (наемане на сътрудници, консултанти и пр.), от които половината се изплащат безвъзмездно, а другата половина - срещу оправдателни документи.

Всеки депутат притежава карта за безплатно движение по автомагистралите и пътуване с железопътния, морския и въздушния транспорт в рамките на страната. Ако разстоянието от дома на депутата до най-близкото летище и от римското летище Фиумичино до двореца "Монтечиторио" е до 100 километра, тогава се полагат още 3 323 евро на тримесечие, а когато това разстояние надвишава 100 километра сумата е 3995 евро.

За телефонни разговори депутатите получават по 3098 евро на година, като парламентът не им отпуска мобилни телефони.

Според източниците ръководството на долната камара е сериозно обезпокоено от историята с неплатените кафета, но проблемът ще се решава след лятната ваканция.Сподели:  
Етикети: депутати, италиански, Платили, кафета

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...