Новини

Почина журналистката, съобщила първа за началото на Втората световна война

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2017-01-11 07:36:00, видяна 758 пъти

На 105-годишна възраст почина вчера британската журналистка Клеър Холингуърт, която първа съобщава за германското нахлуване в Полша през 1939 г., предаде АФП.

"С прискърбие съобщаваме, че след знаменита кариера от този свят си отиде военната кореспондентка Клеър Холингуърт", посочи семейството й в комюнике, публикувано във "Фейсбук". Тя е починала в дома си в Хонконг, където живее от повече от 30 години.

Холингуърт работи на различни театри на военни действия през 20 век, включително във Виетнам, Алжир, Близкия изток, Индия, Пакистан и Китай по време на Великата пролетарска културна революция. Но остава преди всичко известна със сензационната си новина за началото на Втората световна война през 1939 г., когато е дебютантка в кариерата.

На 27-годишна възраст, тя работи едва от една седмица в Полша като кореспондент на в. "Дейли телеграф", когато първа съобщава за германската инвазия. Те прекосява с колата на британски дипломат германско-полската граница и забелязва стотици германски танкове и бронирани автомобили, готови да нахлуят в Полша. Три дни по-късно на 1 септември, събудена от рева на германски военни самолети над полския град Катовице, се обажда в британското посолство във Варшава, за да съобщи за началото на войната. Тъй като събеседниците й не я вземат на сериозно, тя изкарва слушалката през прозореца си, за да чуят оглушителния шум от нацистките танкове, влизащи в града.

Холингуърт е авторка и на мълнията за дезертирането на двойния британски агент Ким Филби в Съветския съюз през 1963 година. През 1946 г. успява да се спаси със съпруга си при експлозия в хотел в Ерусалим, при която загиват 91 души. Кариерата й става модел за подражание за цяло поколение военни кореспонденти.Сподели:  
Етикети: световна, началото, почина, война, журналистката, съобщила

Коментари


На 105 години! Покой на душата й!
1 коментарът е отпреди 1 година
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Сирия е предала на Русия две...

Сирия е предала на Русия две невзривили се ракети от ударите от 14... преди 17ч. 25мин.
Две невзривили се крилати ракети от ударите на САЩ, Великобритания и Франция ... още»
Открили са спасителната лодка на... В Сирия задържаха германски... Джим Матис обвини Сирия, че не... Саудитска Арабия откри киносалон и...
 
 
рекламирай тук