Новини

Рекорден ръст на престъпления срещу държавата отчете Белгия

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2017-09-14 10:59:00, видяна 51 пъти

Белгия отчита за миналата година 487 престъпления срещу държавата, докато през 2000 г. броят на подобните случаи е бил едва 21, съобщават местни медии.

Данните са цитирани от министъра на правосъдието Кун Хенс. Отбелязва се, че никога досега в страната не са били установявани толкова много престъпления с политическа насоченост. По думите на министъра към посочения брой се числят действията на религиозни фанатици, на анархисти или на представители на крайната левица.

Медиите отчитат, че до неотдавна са били рядкост случаите на подготовка на атентат срещу кралското семейство или правителството, действия за чужда армия, призивите за въоръжена съпротива срещу държавността. През 2013 г. броят на тези случаи достига 115, а три години по-късно нараства четири пъти.

Министерството на правосъдието пояснява, че повечето от заплахите са насочени срещу Брюксел и повечето са свързани с ислямистките екстремисти. Отбелязва се, че анархистите на крайната левица също действат, главно с отправянето на заплахи, нанасяне на материални щети и смущаване на обществения ред.

Основните цели на радикалните елементи са международни дружества и институции, както и белгийските служби за сигурност. По думите на Генс влияние оказват и геополитическите кризи в Сирия и Турция. В резултат в Белгия е било отчетено напрежение между турски националисти в имигрантските среди и войнстващи кюрди.Сподели:  
Етикети: Белгия, ръст, отчете, рекорден, Държавата, престъпления

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Руски сенатор нарече отказа на...

Руски сенатор нарече отказа на България от преди 22ч. 7мин.
Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че отказът на България през 2014 г. от ... още»
Руски депутат към САЩ: Не се... Арабски шейх плати дълговете на... Владимир Путин: Очакваме Бойко... Порой потопи Анкара (видео)
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Супер патрул 2

Между САЩ и Канада възниква спор за границата. На суперполицаите им е възложено да установят...

още...