Новини

Рекорден ръст на престъпления срещу държавата отчете Белгия

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2017-09-14 10:59:00, видяна 48 пъти

Белгия отчита за миналата година 487 престъпления срещу държавата, докато през 2000 г. броят на подобните случаи е бил едва 21, съобщават местни медии.

Данните са цитирани от министъра на правосъдието Кун Хенс. Отбелязва се, че никога досега в страната не са били установявани толкова много престъпления с политическа насоченост. По думите на министъра към посочения брой се числят действията на религиозни фанатици, на анархисти или на представители на крайната левица.

Медиите отчитат, че до неотдавна са били рядкост случаите на подготовка на атентат срещу кралското семейство или правителството, действия за чужда армия, призивите за въоръжена съпротива срещу държавността. През 2013 г. броят на тези случаи достига 115, а три години по-късно нараства четири пъти.

Министерството на правосъдието пояснява, че повечето от заплахите са насочени срещу Брюксел и повечето са свързани с ислямистките екстремисти. Отбелязва се, че анархистите на крайната левица също действат, главно с отправянето на заплахи, нанасяне на материални щети и смущаване на обществения ред.

Основните цели на радикалните елементи са международни дружества и институции, както и белгийските служби за сигурност. По думите на Генс влияние оказват и геополитическите кризи в Сирия и Турция. В резултат в Белгия е било отчетено напрежение между турски националисти в имигрантските среди и войнстващи кюрди.Сподели:  
Етикети: Белгия, ръст, отчете, рекорден, Държавата, престъпления

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Швейцарски зимен курорт е...

Швейцарски зимен курорт е отрязан от света заради повишена лавинна... преди 21ч. 15мин.
Швейцарските власти заявиха, че курортното селище Цермат, намиращо се близо ... още»
Ето колко ще плащате още с новия... Меркел: Пътят пред преговорите за... Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс... Феминистка призова да се убият...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Убийство в Ориент Експрес

Еркюл Поаро пътува с „Ориент експрес“, но малко след полунощ луксозният влак засяда в снежна преспа....

още...