Новини

Германски институт, свързан с автоконцерни, провеждал опасни за здравето опити с хора

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2018-01-29 14:48:00, видяна 64 пъти

Създаден от трите най-големи германски автоконцерна - Volkswagen, BMW и Daimler – изследователски институт е финансирал опити върху хора, за да се установи влиянието на азотния диоксид – газ, който се отделя при работата на дизеловите мотори върху човешкото здраве, предаде РИА Новости.

Според медии от западноевропейска държава, цитирани от руската информационна агенция, спонсорираният от компаниите Научноизследователски институт по въпросите на климата и здравеопазването в транспорта (EUGT) от 2012 до 2015 г. е подкрепял краткосрочно изследване на влиянието на азотния диоксид.

Към прочуванията, провеждани в клиника, намираща се в западния град Аахен, са били привлечени 25-ма души. Хората в продължение на няколко часа са вдишвали вредното за тяхното здраве вещество. Той призна, че ЕUGT е давал пари за проекта, но не е оказвал натиск върху учените как да се провежда експериментът.

Ню Йорк таймс миналата седмица написа как Volkswagen е провеждал подобни тестове върху маймуни. С помощта на това изследване компанията е искала да провери информация на Световната здравна организация (СЗО) за това, че азотният диоксид причинява рак.

"Такива опити не може да се оправдаят с нищо", заяви официалният говорител на правителството в Берлин начело с Ангела Меркел Щефен Зайберт. "Тези експерименти постават много въпроси, най-вече от етичен характер", коментира той.Сподели:  
Етикети: хора, институт, свързан, опасни, германски, здравето, опити, провеждал, автоконцерни

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...