Новини

Атентаторът от Стокхолм: Исках Швеция да напусне коалицията срещу ИД

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2018-02-13 16:16:00, видяна 64 пъти

Извършителят на нападението с камион в Стокхолм Рахмат Акилов се призна за виновен по обвинения в тероризъм в началото на съдебния процес срещу него, а адвокатът му заяви, че узбекистанецът е извършил нападението, за да принуди Швеция да излезе от коалицията срещу "Ислямска държава" (ИД), предаде ДПА.

Акилов призна, че е минал с похитен камион по оживена пешеходна улица в центъра на Стокхолм на 7 април 2017 г., при което е убил 5 души и е ранил 15, каза пред Стокхолмския окръжен съд адвокатът Йохан Ериксон. "Мотивът е бил да предизвика страх и да спре участието на Швеция в международната коалиция срещу ИД", заяви юристът.

Според прокурора Ханс Ирман нападателят е искал да "всее страх сред населението като цяло" и да "принуди шведското правителство и парламент да прекратят участието на Швеция в международната тренировъчна мисия в Ирак", насочена към изтласкване на "Ислямска държава".

Ериксон каза, че Акилов се е признал за виновен в свързани с тероризъм престъпления, опит за свързани с тероризъм престъпления и създаване на опасност за други хора. Ирман заяви, че иска узбекистанецът да бъде депортиран, след като излежи евентуална присъда.

Акилов е пристигнал в Швеция през 2014 г. и е кандидатствал за убежище, но молбата му е била отхвърлена.Сподели:  
Етикети: напусне, Швеция, Атентаторът, Стокхолм, коалицията

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...