Новини

Афганистан и Пакистан заедно ще търсят мир с талибаните

Публикувана от novini.bg в Свят
Дата: 2018-04-06 19:18:00, видяна 207 пъти

Лидерите на Афганистан и Пакистан решиха днес да съставят общ план за действие в търсене на мир с бунтовниците талибани, предаде ДПА.

Пакистанският премиер Шахид Хакан Абаси посети Кабул, където се срещна с президента на Афганистан Ашраф Гани и шефа на правителството Абдулла Абдулла. Гани и Абаси решиха, че техните съветници за националната сигурност ще подготвят съвместен план за действие за мир и помирение в Афганистан, съобщи президентството в Кабул.

Двете страни се договориха съветниците по националната сигурност да финализират афганистанско-пакистански план за действие, гласи съобщението, което обаче не споменава как ще изглежда този план и как талибаните ще бъдат убедени да започнат преговори за прекратяване на войната, която вече е в 17-ата си година.

Кабул настоява Пакистан да приложи влиянието си над лидерите на талибаните, за които се смята, че се укриват в пакистанските гранични райони, за да ги накара да започнат преговори с афганистанското правителство. Досега няма особено сътрудничество между двете страни, които имат трудни отношения, като всяка обвинява другата, че използва ислямистките бунтовници като средство против съседа си.

Активизираните напоследък усилия на САЩ и регионални сили като Русия и Китай за прекратяване на войната очевидно са подтикнали Исламабад да склони за сближаване с Кабул. Визитата, първата за пакистански премиер от три години, последва няколко седмици след като организирана с руска подкрепа международна конференция в узбекистанската столица Ташкент призова талибаните да се откажат от насилието. Преди това през февруари Гани предложи на талибаните мир без предварителни условия на международна конференция в Кабул с участието на САЩ и крлючови европейски съюзници.

Смятаме, че нещата ще се раздвижат след днешната среща, каза за ДПА анонимен пакистански дипломат.Сподели:  
Етикети: Търсят, Пакистан, Афганистан, заедно, талибаните

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...