Новини

Анализ на урината разказва за костите

Публикувана от po-zdravidnes.com в Здраве
Дата: 2012-05-30 09:20:00, видяна 670 пъти

Как да определят костната плътност и става ли изтъняване на тъканите с най-малък риск за пациента измислили учени от университета в Аризона и НАСА.
Днес лекарите обикновено използват рентген за диагностика на костните проблеми, но отклоненията може да се установят единствено на стадий със значителни увреждания.
Новият подход се опира на анализ на изотопи на калция в урината. Изотопите се отличават по маса, отбелязват учените. Когато в костите става процес на формиране на тъканите, по-леките изотопи на калция проникват в костите доста по-бързо от по-тежките изотопи, което се нарича „изотопно фракциониране”.
Ако минералният баланс в костите се нарушава, това веднага се отразява на изотопите в урината и на разликата при леките и тежките изотопи. Този извод бил проверен върху десет здрави доброволци, които били поставени на лежащ режим в продължение на месец.
Когато човек ляга, теглото на тялото му повече не влияе на основните кости. Ако човек лежи дълго време или се намира в безтегловност, костите му започват да изтъняват. Новата технология на анализ успява да изясни този процес само след седмица лежащ режим.


http://po-zdravidnes.comСподели:  
Етикети: разказва, костите, анализ, урината

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...