Новини

Дресинг с царевично масло пази от болести

Публикувана от po-zdravidnes.com в Здраве
Дата: 2012-06-23 19:48:00, видяна 387 пъти

Ако за дресинг на салатата използвате не толкова мазни подправки, ще ви е много по-лесно да контролирате килограмите си. Но за сметка на това ще изгубите много от полезните вещества в салатата, твърдят учени от университета в Айова.
Причината е в това, че мазните заливки помагат за абсорбирането в организма на по-голямо количество каротиноиди – съединения, които намаляват риска от развитие на сърдечни и ракови заболявания.
В изследването на учените участвали 29 души, които трябвало да се хранят със салати, подправени със сметана (богата на наситени мазнини), рапично олио (съдържащо мононенаситени мазнини) и царевично олио (с полиненаситени мазнини). Общият обем на мазнините (3, 8 и 20г) се променял.
Учените контролирали степента на всмукване на разтворимите каротиноиди. Всичката мазнина, освен рапичното олио, в по-голямата си част благоприятствала за абсорбирането на съединенията.
Колкото до рапичното олио – дозите нямали значение. Най-добра абсорбция обаче се получавала при царевичното олио.


http://po-zdravidnes.com



Сподели:  
Етикети: Пази, масло, болести, Дресинг, царевично

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Баш обирджии

В тази изключително забавна комедия Зак Галифанакис е Дейвид – шофьор на брониран камион, превозващ...

още...