Новини

Ганчев: господа "експерти" ето какво променя ACTA

Публикувана от data.bg в България
Дата: 2012-02-03 08:38:49, видяна 3128 пъти

Тъй-като всякакви "експерти" от различни министерства взеха да твърдят(*), че ACTA не променя нищо от това, което и досега съществува в българското законодателство и че нито един закон нямало да се променя, ето няколко цитата, които доказват обратното:

Член 27: Прилагане в цифровата среда
4. Дадена страна може, в съответствие със своите законови и подзаконови норми, да оправомощи компетентните си органи да разпоредят на даден доставчик на онлайн услуги да предостави незабавно на носителя на правата информация, достатъчна за идентифициране на абонат, чийто достъп се предполага, че е бил използван за извършването на нарушение

Обърнете внимание на следните думи в този текст: "на носителя на правата", а не на правоохранителните органи и "се предполага", а не "доказано е". Някой може ли да отрече, че това означава, че нашите лични данни ще бъдат предавани на корпорациите, без съда преди това да е потвърдил нашата вина? Кой член на кой съществуващ закон дава право личните ни данни да се предоставят на частни компании?

Още от член 27:

6. [...] всяка от страните следва да осигури защита най-малко срещу:
[...]
i) непозволено заобикаляне на ефективна технологична мярка, извършено съзнателно или като има достатъчно основания да се знае за това; и
ii) публично разпространение посредством пускане на пазара на уред или продукт, включително компютърни програми, или на услуга, като средство за заобикаляне на ефективна технологична мярка; и
б) производството, вноса или разпространението на уред или продукт, включително компютърни програми, или предоставяне на услуга, който/която:
i) има за основно предназначение или е произведен(а) за целите на заобикаляне на ефективна технологична мярка; или
ii) има ограничено търговско значение извън целите за заобикаляне на ефективна технологична мярка[18].


Тук "ефективна технологична мярка" означава например CSS системата за кодиране на DVD, респективно програми като DeCSS.

Забележете - наказва се разпространението на определени компютърни програми. Не тяхното използване, а тяхното съществуване. Т.е. тези компютърни програми се приравняват на общоопасни средства като оръжия, експлозиви, наркотици. И това ли го има вече в законодателството ни, защото ако е така, явно имам сериозен пропуск в знанията - моля някой да ми прати актуален списък на забранените програми, за да знам.

Обърнете внимание, че авторът на DeCSS е оправдан от Норвежки съд, т.е. до момента европейското законодателство не допуска, че създаването на "вредна" програма е престъпление само по себе си.

Член 9: Щети

3. Поне по отношение на нарушенията на авторски или сродните им права, защитаващи творби, звукозаписи и изпълнения [...] следва също така да създаде или да поддържа система, в която са предвидени един или няколко от следните елементи:
а) предварително установени щети; или
б) презумпции[6] за определяне на размер на щетите, достатъчен за компенсиране на носителя на правата за понесените вследствие на нарушението щети; или
в) поне за случаите на нарушени авторски права — допълнителни щети.


В кой сега съществуващ български закон се допуска щетите да бъдат "предварително установени"? Ако греша, нека някой юрист ме поправи, но щетите не трябва ли да се доказват?

А сега и черешката на тортата:

Член 6: Общи задължения във връзка с правоприлагането

1. Всяка от страните осигурява въвеждането на процедури по правоприлагане във вътрешното си законодателство, които да позволяват ефективни действия срещу всякакво нарушение на правата върху интелектуалната собственост, обхванати от настоящото споразумение, включително и на бързи корективни мерки за предотвратяване на нарушения, както и на корективни мерки за възпиране на всяко последващо нарушение.

Хайде сега някой да се сети какви биха могли да са тези мерки, които ефективно могат да спрат "всякакво нарушение", да "предотвратят" нарушение и да "възпират всяко следващо". Разбира се, че не е казано в прав текст, но каква друга мяра може да се вземе в интернет, която да отговори на горните изисквания, освен пълно филтриране на достъпа?


    (*) Ето и част от съответните твърдения в стил "ACTA няма да промени нищо". Вече сами може да прецените доколко са верни и най-вече искрени:


Трайчо Трайков: "Ако ме питате за личното ми мнение, аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока". "Този документ създава ангажименти по-скоро на останалите държави, които го подписват, отколкото на България"

Цветелина Димитрова, експерт "Международни икономически организации" в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма: "ACTA по никакъв начин не съдържа клаузи, които биха нарушили правата на гражданите."

Георги Дамянов, директор на Дирекция “Авторско право и сродните му права” към Министерство на културата: "Това е положително споразумение за България, защото преди всичко ACTA защитава интересите на страната като икономика и като финанси"

Магдалина Тодорова, директор на Музикаутор: "В АСТА се говори за това как стоки, които се фалшифицират, трябва да бъдат спирани [...] И се прави референция и препратка със защитата на авторските и сродните права в цифровото пространство".

За автора на статията:

Митко Ганчев е един от Интернет-пионерите в България.

До юни 2008 г. е съсобственик и управител на Интернет-доставчика BOL.BG, основан през 1993 г. като вторият в страната Интернет-оператор.

Член на Съвета по информационни технологии и на Комитета по номинациите за наградата "Джон Атанасов" към Президента на Републиката.

Главен секретар на Интернет общество - България.

Завършил е НПМГ, носител е на отличия от олимпиади и от ТНТМ.

    Бил е системен оператор на един от първите BBS-и в България - BBS (от Bulletin Board System) бяха единственият начин за достъп до предшественика на Интернет - световната мрежа ФайдоНет (FidoNet [1]).

    Работил е по осигуряване сигурността на мрежите и комуникациите на МВР.

    Участник в осъществяването на демократичните промени в България чрез ФНСД (Федерация на незвисимите студентски дружества)

Личен сайт mitko.com

Сподели:  
Етикети: експерти, Ганчев, Господа, ACTA

Коментари


Е защо създаването на вредна програма да не е престъпление само по себе си, докато порнографията и проституцията не са?!? Значи може да се легализира използването на непълнолетни и на жени против волята им за задоволяване на нечии извратени наклонности, но какво по-страшно, престъпно и аморално от това да си изтеглиш песен, есе, филм или да пратиш снимка на приятел!
0 коментарът е отпреди 9 години
Предлагам на "любимите"ни държавни мъже да преместят няционалния ни празник на 4-ти юли.Не можахме да станем република в СССР,защо да не станем щат към САЩ.ДУПЕДАЙЦИ сме и това си е.
0 коментарът е отпреди 9 години
А ако някой качи някъде филма "аватар" но под заглавие "сватбата на братовчеда Наско" и потребители свалят въпросния файл?
0 коментарът е отпреди 9 години
Барут
Ще трябва да питаш Наско дали може.

Няма как да влезне в сила АСТА, в България няма толкова затвори.
0 коментарът е отпреди 9 години
Барут, ти хубаво ще го свалиш под това заглавие , но когато го пуснеш ще разбереш какъв е нали? И ще трябва да сигнализираш иначе ставаш съучастник. А това, че не си знаел не е оправдание, защото непознаването на закона не изклю
0 коментарът е отпреди 9 години
Барут, ти хубаво ще го свалиш под това заглавие , но когато го пуснеш ще разбереш какъв е нали? И ще трябва да сигнализираш иначе ставаш съучастник. А това, че не си знаел не е оправдание, защото непознаването на закона не изклю
0 коментарът е отпреди 9 години
не изключва носенето на наказателна отговорност. Според мен е добре да се събере подписка за референдум, както правят в нормалните бели държава. Новият президент , каза че ще "управлява" с референдуми. Ами да му осигурим един такъв, а да го видим що за стока е. И когато народа каже НЕ , нашите гъзолизци и дупедавци ще имат поне малко онование с треперещ педалски глас да кажат еми ето на народа реши.
0 коментарът е отпреди 9 години
[quote name='bramol' timestamp='1328259677' post='14871492']
Барут, ти хубаво ще го свалиш под това заглавие , но когато го пуснеш ще разбереш какъв е нали? И ще трябва да сигнализираш иначе ставаш съучастник. А това, че не си знаел не е оправдание, защото непознаването на закона не изклю
[/quote]
Не говорим за непознаване на закона. Примерно познавам закона, тегля отнякъде ubuntu_11.10.iso за което знам много добре, че е безплатно, а вътре - педофилски филм или дори последния концерт на Веско Маринов. Свалил ли съм го? Да. Виновен ли съм? Според ACTA - да.
0 коментарът е отпреди 9 години
Хора, някои от интернет доставчиците отдавна филтрират торентите. Аз съм потребител на бившото "БТК" и от 6-7 месеца имам даунлоуд, но нямам сийд, което води до нисък рейтинг и после... НО от тази сутрин се получи следното: започнах да тегля от торент сайт, но даунлоуд-а започна с високта скорост за доставчика от 750-850КБ/s и само след 10-тина секунди стигна "главозамайващата" скорост от 9.4КБ/s. Пложението е еднакво и с торентите и от другите сайтове. Е кажете ми не е ли това ФИЛТРИРАНЕ.
0 коментарът е отпреди 9 години
то затова има протест на 11 този месец които хората от правителството се опитват да усоетят прилагаики думата "резерви" 1 министър я употреби сега сички я повтарят и никои неиска да каже какво точно се има предвит под "резерви" и акоми кажат защо ако този закон непроменяше нищо ще се подписва (а както стана ясно на всички явно променя доста неща) данеговориме за защитата че разбирашли щели да се отворят нови работни места каде в полицията и нет доставчицители повече народ да следат какво става....
0 коментарът е отпреди 9 години
Относно коментарите понагоре със референдума тетакова животно нема да има предлагашесе и на минали правителства и отпадна а на това абсурд. Данеговориме че ниесме в преговори и т.н. от 2008 година никои нищо не е разбрал и наще "свободни" медии 6 дни след подписването проговориха във 3мин прозорез повреме на късните новини кои да ходи и да гласува на тоя референдум ?? Всичко се прави хората да бъдат максимално незаинтересувани и в пълно неведение + поправките в закона почваме да приличаме на едно нещо което е познато от близкото минало нарича се комунизъм и нещо почваме да му взаимстваме само кофти страните със репресивните мерки и цензури
0 коментарът е отпреди 9 години
Много е смешно как се опитват да "замажат" положението с разни глупости, а все прескачат акта ... и как точно стана номера да го подпишат...
България, "кво' да коментирам"!
0 коментарът е отпреди 9 години
"барут: тегля отнякъде ubuntu_11.10.iso за което знам много добре, че е безплатно, а вътре - педофилски филм или дори последния концерт на Веско Маринов ". Недей, не им давай такива идеи, ще забранят и разширението .iso.
0 коментарът е отпреди 9 години
Целта на този закон или споразумение е всеки нарушител да бъде предаден в ръцете на адвокатите на Холивуд, бедна ми е фантазията на какво са способни онея с цел назидание и особенно когато имат пълни правомощия дадни от държвата (ГЕРБ). Ще хванат 10 човека със заплатка от няколко стотин евро и направо ще ги смачкат тотално. Ей тва е ACTA
0 коментарът е отпреди 9 години
Българските граждани освен да плащат данъци и да живеят в пълна мизерия имат правото на защита от страна на управляващите. Ама едва ли.Става дума за много здрави интереси ЩЕ НИ СПУКАТ :)
0 коментарът е отпреди 9 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...