Новини

ВСС се нуждае от пряк избор, смята Диана Ковачева

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-05 08:23:00, видяна 353 пъти

Ключов компонент от реформата из основи на съдебната система е начина, по който се назначават хората в нея. Смятам, че това е и ключът за добрата работа на Висшия съдебен съвет - честност и прозрачност. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Диана Ковачева, министър на правосъдието.

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей обяви, че реформата в правосъдната ни система трябва да бъде задълбочена и фундаментална. В момента министерството е фокусирано изцяло в промените на Закона за съдебната власт. В нормативния акт трябва да се изградят нови процедури за избор на членове на ВСС, както препоръчват експертите от ЕК в техническите доклади, коментира Ковачева.

Макар докладите на комисията да препоръчват предстоящият избор на членове на съвета да бъде пряк, ние нямаме готовност да стартираме тази процедура сега, но се работи по нея, заяви министърът.

Преките избори включват процедура по пряко номиниране, която разработваме в новия закон. Тя не ограничава избора на магистратите, коментира министърът и допълни, че формулата един магистрат - един избор е добър вариант. Важна характеристика на преките избори е прозрачността, затова ще се случват публични изслушвания на кандидатите.

Анализът на ЕК сочи, че България разполага с достатъчно време до избора на магистрати за ВСС, за да въведе прекия избор. Но ние смятаме, че ако въведем този модел сега, ще трябва да се лишим от процедурата за публично изслушване на претендентите. Това би отнело възможността за информиран избор, защото на комисията по подбор ще бъде отнета възможността да види лично кандидатите и да чуе тяхната позиция. Прекият избор трябва да бъде внимателно вкаран в системата и в момента с неправителствени организации обсъждаме процедури в тази насока, обясни министър Диана Ковачева.Сподели:  
Етикети: смята, избор, нуждае, пряк, Диана, Ковачева

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...