Новини

Полицаите натискани да представят неверни резултати

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-12 11:09:00, видяна 480 пъти

Голямата чат от полицаите са в активна възраст - между 30 и 40 години. Три четвърти от полицаите, които присъстват в нашата извадна са женени. Доходите им са около средните или малко над средните - между 600 и 800 лева. Повечето от тях са с висше или средно специално образование.

Това стана ясно от пресконференция на Синдикална федерация на служителите в МВР днес на тема "Служителите в МВР: актуално състояние и рискове". Бяха представени резултатите от социологическо проучване за „мотивацията на българския полицай”, както и планираните от СФСМВР действия, целящи защита правата на служителите в МВР.

Половината полицаи декларират, че имат здравословни проблеми в момента. Близо една четвърт от полицаите са с хипертония, голям е делът и на хората, които са с бъбречни заболявания, яза и др., а взеки седми е с повече от едно заболявания.

60% от полицаите не са ползвали никакви болнични, но една пета от тях са ползвали повече от 5 дни през изминалата година, заяви Добромир Добрев – зам.-председател на УС на СФСМВР.

Полицаите декларират, че възможностите за кариерно развитие са никакви или това са нелигитимни фактори, като връзки с висшестоящите или външни връзки, т.е. усилията не са техни лични. Всеки четвърти не е получавал допълнително обучение след встъпването им на длъжност. Най-често търсеното допълнително обучение е езиковото.

Относно нерегламентирания натиск от страна на висшестоящите: повече от половината знаят за такъв натиск. Измежду формите на нерагламентиран натиск е натиск за отчитане на неверни резултати.

Многое високо нивото на неудовлетвиреност от осигуряване на базисни неща - дрехи и обувки. Полицаите също се оплакват, че не им се зачита, нито заплаща извънредния труд, който полагат.

Това е много притеснителна картина, полицаите са крайно демотивирани . Мерките и действията трябва да са извън страната на хората от МВР, допълни Добрев.

Ако искаме един служител на МВР да изпълнява качествено и съвестно задълженията си, той трябва да е добре материално осигурен, добре обучен, добре екипиран и добрре мотивиран, добави Валентин Попов – председател на УС на СФСМВР. Той каза, че ще бъде изпратено писмо на министър председателят на Бойко Борисов, а копия от писмото - на вътрешния министър, на президента, на парламентарните групи и на партньори от ЕС.

Реално от ноември миналата година сме в протест, но сега ще предприемем нова форма на протест, която ще е свързана със социалния диалог и социалните действия на служителите на МВР. Смятаме да подхождаме избирателно занапред в участието в работни групи и изготвяне на документи. Нощния труд и труда по национални празници не се овъзмездява по никакъв начин. Сериозен демотивиращ фактор по отношение на обучението е, че завършилите задочно школата на МВР са дескриминирани по отношение на редовното обучение, добавиВалентин Попов.

Синдикалистите заявиха, че атакуват съдебно заповеди за регламентиране на нощния труд, както и за изплащане на вредни, атакуват и наредбите за кариерно обучение. Пред Комисията за защита от дискриминация те се жалват от представители на министерството на вътрешнияте работи, след като министътът не пожела да се споразумеем за заплащането на нощния труд. Според синдикалистите ще пострада авторитета на министъра на вътрешнияте работи Цветан Цветанов. В закона за МВР има лимит за времето на извънреден труд - 50 часа, което се заплаща. факт е обаче, че няма горна граница за времето, в което се полага извънреден труд. Факт е, че полицаите работят ангария, добави Попов.Сподели:  
Етикети: резултати, неверни, представят, полицаите, натискани

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...