Новини

Зачестяват телефонните измами в Габровско

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-12 15:07:00, видяна 190 пъти

Зачестяват телефонните измами на територията на Габрово и областта, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Габрово. Във връзка с нарасналия брой сигнали от хора, станали обект или жертва на телефонни измами, ОД на МВР апелира за повишено внимание от страна на гражданите, както и за незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда.

Най-често жертви на телефонните измамници са възрастни хора, но вече има и деца – жертви на такива измами, а като претекст за получаване на исканата сума е преживяно пътнотранспортно произшествие, физически наранявания или извършването на хирургични интервенции с близки роднини на манипулираните лица. Първоначално телефонното обаждане е на стационарен телефонен номер, а след поискване на мобилен разговорът и уточняването на размера и начина на получаване на сумата става чрез него, като се описват външният вид и облеклото на лицето, на което трябва да бъдат предадени парите.

Извършителите използват и друга позната схема за закупуване на ваучери за предплатени услуги на мобилните оператори. Обикновено се представят за близки, роднини или приятели, които не сте виждали отдавна. Но тъй като пътуват и нямат възможност да закупят ваучери, молят бъдещата си жертва да направи това с обещание за възстановяване на средствата в по-късен момент.

ОДМВР Габрово апелира към гражданите да бъдат предпазливи и да не се доверяват на непознати по телефона. Родителите да разяснят на своите деца механизмите на извършваните измами, за да не се превърнат те в емоционални жертви на престъпни посегателства.
За предотвратяване на подобен род престъпления е необходимо повишено внимание и своевременно уведомяване органите на реда.Сподели:  
Етикети: измами, Зачестяват, телефонните, габровско

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Започна дългоочакваният ремонт...

Започна дългоочакваният ремонт на Зимния дворец преди 13ч. 22мин.
Започна дългоочакваният ремонт на Зимния дворец на спорта в София. От ... още»
Шефът на КАТ-Русе за ареста на сина... Измамникът Спас-Александър в съда:... Румен Радев: България се нуждае от... Шофьор блъсна кола в София, избяга...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
ТО

От самото си създаване, градчето е ловно поле на съществото, което излиза от канализацията на всеки...

още...