Новини

Зачестяват телефонните измами в Габровско

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-12 15:07:00, видяна 203 пъти

Зачестяват телефонните измами на територията на Габрово и областта, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Габрово. Във връзка с нарасналия брой сигнали от хора, станали обект или жертва на телефонни измами, ОД на МВР апелира за повишено внимание от страна на гражданите, както и за незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда.

Най-често жертви на телефонните измамници са възрастни хора, но вече има и деца – жертви на такива измами, а като претекст за получаване на исканата сума е преживяно пътнотранспортно произшествие, физически наранявания или извършването на хирургични интервенции с близки роднини на манипулираните лица. Първоначално телефонното обаждане е на стационарен телефонен номер, а след поискване на мобилен разговорът и уточняването на размера и начина на получаване на сумата става чрез него, като се описват външният вид и облеклото на лицето, на което трябва да бъдат предадени парите.

Извършителите използват и друга позната схема за закупуване на ваучери за предплатени услуги на мобилните оператори. Обикновено се представят за близки, роднини или приятели, които не сте виждали отдавна. Но тъй като пътуват и нямат възможност да закупят ваучери, молят бъдещата си жертва да направи това с обещание за възстановяване на средствата в по-късен момент.

ОДМВР Габрово апелира към гражданите да бъдат предпазливи и да не се доверяват на непознати по телефона. Родителите да разяснят на своите деца механизмите на извършваните измами, за да не се превърнат те в емоционални жертви на престъпни посегателства.
За предотвратяване на подобен род престъпления е необходимо повишено внимание и своевременно уведомяване органите на реда.Сподели:  
Етикети: измами, Зачестяват, телефонните, габровско

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Учител удари ученик в столично...

Учител удари ученик в столично училище преди 19ч. 21мин.
Учител от столично училище е ударил ученик след разменени реплики нежду ... още»
Проговори удареният от учител ученик Корнелия Нинова за Валери Симеонов:... Почина дядото на Григор Димитров Шефът на НСО Ангел Антонов хвърли...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Чудо

Един филм, който ще ви накара да се почувствате добре. Създаден по бестселъра на New York Times,...

още...