Новини

От октомври за всички торбички ще се плащат 35 ст.

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-12 20:21:00, видяна 2017 пъти

Oт 1 октомври всички полиетиленови торбички в магазините вече ще се заплащат по 35 ст., пише "Дневник."

Това предвижда промяна в наредбата за екотаксите за продукти, образуващи отпадък. Поправките, подготвени от Министерството на околната среда, ще бъдат гласувани утре на редовното заседание на кабинета.

В момента продуктова такса се плаща единствено за най-тънките торбички с дръжки (под 15 микрона) и тя е 35 ст. Когато бе въведена миналата година търговците бързо преминаха на тънки торбички без дръжки и сега масово в такива се опаковат плодове и зеленчуци например.

Таксата бе въведена миналата година с цел да се ограничи употребата на торбите за еднократна употреба, с които се замърсяват много от градовете в страната. Идеята е по този начин да се толерира употребата на торби за многократна употреба. Първоначално таксата бе 15 ст., а от тази година бе повишена на 35 ст. Според наредбата от догодина тя ще нарасне на 45 ст., а през 2014 – на 55 ст.

Сега обаче таксата ще се разпростре за всички торбички, произведени от конвенционални полимери. От нея ще бъдат освободени само за биоразградимите, произвеждани от растителни продукти по българския стандарт EN 13432.

Производителите и доставчиците на полиетиленови торбички вече ще са длъжни и да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда за пуснатите на пазара количества, за да има по-голяма проследимост и ограничаване на нерегламентирания внос на полимерни торбички, предвиждат още поправките в наредбата.

Правителственото намерение идва на фона на призиви на производители на найлонови торбички да се отложи облагането на всички техни продукти, тъй като бизнесът им ще бъде сериозно застрашен и част от мощностите ще фалират.Сподели:  
Етикети: торбички

Коментари


Пак ще има увеличение, на всички стоки, търговците и сега си ловят торбичка независимо дали си носиш чанта, те си начисляват и торбичка. Ханителните стоки палзящо се увеличават всеки ден.
0 коментарът е отпреди 7 години
Вижте какво в тази тъпа държава всичко си има смисъл . Тук целта е държавата да си взема ДДС-то за всяка торбичка. То е ясно че без такива торбички не може, а и няма държява където са забранени, но колкото са по- скъпи толкова и повече парички ще приберат от нас.
0 коментарът е отпреди 7 години
Тиквата че ни разбие от "оправяне" ама ние сме си "оправен" народ и не ни е страх
0 коментарът е отпреди 7 години
А бе, тея на ред ли са?
Бахти нещастната държава...
0 коментарът е отпреди 7 години
ДА ЖИВЕЕ БОКО ТИКВАТА И ВЯРНАТА МУ КУРВА ДЯНКОВ МИНЕТА
0 коментарът е отпреди 7 години
Единствените без които не може, са тези без дръжки за теглене на зеленчуците в големите вериги. Но хем е по-хубаво през сезоните когато може, да се купува от пазара - от местен производител, хем е добре да се замислят тези вериги и тези торбички да бъдат биоразградими. Цялото мрънкане е същото като за пушенето. Вредните навици трябва да бъдат изкоренявани и то чрез финансови мерки, щото другите не действат.
0 коментарът е отпреди 7 години
a zaplatite,nqma li i te da se vdignat???????????
0 коментарът е отпреди 7 години
това да е само кусура ,ама не е
0 коментарът е отпреди 7 години
По-добре да отсечеш дърво за да направиш хартиена торбичка, отколкото да направиш завод за рециклиране на боклук. Евала Азис, евала блендо.
0 коментарът е отпреди 7 години
PEM
Аз се притеснявам за найлоновите торби на хляба - няма ли да ги направят по 50 ст.? Ебати лицемерието - слагаме всеки хляб в найлон, после се грижим за природата.
0 коментарът е отпреди 7 години
От кога чакам някой производител на торби да фалира,но не би-ами строят нови фабрики. Всичко е лъжа,че мислят за работниците си. Гледат най-вече собствени интереси и облаги. Който е работил в този бранш знае колко мизерни са условията на труд и заплащане там. И,че всичко на 100% е сив сектор-стига са плакали. Да си получат най-накрая заслуженото след толкова години.
0 коментарът е отпреди 7 години
a shto u drugie darjavi ne e taka bil sam u garcia, italia, germania i anglia nikade go nqma tova s tapite torbichki
0 коментарът е отпреди 7 години
За да не се купуват торбички, не е нужно да се вдига цената, по-добре да се свали заплатата на хората .
Може българи да не останат в България, но ще им е чисто на туристите .
0 коментарът е отпреди 7 години
В другите държави го няма това, защото ТЕ НЕ ПОЛЗВАТ НАЕЛОН!!! те ползват хартиени торби който са по-здрави, по-евтини, по-лесни за производтство, разграждат се в природата защото са от хартия!
0 коментарът е отпреди 7 години
Еи таз българската простотия краи няма, загрижили са те за торбичките а за пласмасовите бутилки за бира безалкохолни минерална вода и т.н. никои не се притеснява, а при тях се използва много повече материал за направата им отколкото за една торбичка и замърсяват много повече
0 коментарът е отпреди 7 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...