Новини

АФП: Заради корупцията оръжия от Студената война все още убиват в България

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-13 06:43:00, видяна 235 пъти

Двадесет години след разпадането на Варшавския пакт, неговите оръжия все още убиват в България, след като липсата на пари и предполагаема корупция спъват утилизирането на тонове стари муниции, предаде АФП.

Трима работници бяха убити и девет други ранени миналата седмица при серия от експлозии в депо за утилизация на оръжия, собственост на частната фирма „Берета трейдинг”. Първоначалният силен взрив, оставил кратер дълбок 4-6 метра, е станал вероятно заради нарушаване на правилата за сигурност, твърди прокурор. Мащабът на инцидента е можело да бъде ограничен, ако фирмата не е съхранявала и други муниции в склада в оръжията за унищожаване, обяснява заместник-главният прокурор Бойко Найденов.
Оцелелите от взривовете, всичките бедни хора от околните села, разказват пред телевизионните екипи, че са били обучавани николко дни и за работата им е плащано по 300 лв, малко над минималната работна заплата от 290 лв.

„Не че „Берета трейдинг” не е могла да наеме професионалисти. Просто е предпочела да спести от заплати”, коментира местен ежедневник след експлозиите. И отбелязва, че много специалисти, уволнени от оръжейната индустрия след падането на комунизма през 1989 г., са способни да вършат тази работа.Сподели:  
Етикети: корупцията, война, оръжия, убиват, Студената

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...