Новини

Разкриха далавери за милиони в Пирогов, поръчвали си дизайнерски мебели

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-14 08:25:00, видяна 661 пъти

В понеделник е приключила работата по доклада за Пирогов. Той ще бъде над 150 страници, разкри пред БТВ здравният министър Десислава Атанасова. Предварителните данни обаче сочат разминаване в обществените поръчки, гражданските договори и допълнителното материално стимулиране.

Има нарушение в Закона за обществени поръчки, като е допуснато разделение – правят се няколко поръчки с три и повече договора за един и същи предмет. Любопитното е, че се взема решение с протокол на дата, която предшества самото събиране на офертите. Десислава Атанасова цитира и случай, в който фирмите са поканени да представят оферти до 14 юни 2011, а решение е взето още на 12 юни. Това означава, че се имитират обществени поръчки. Друг случай е за избор на изпълнител, който дори не е бил поканен да подаде оферта, разкри Атанасова.

Нарушенията в Пирогов включват и издадени касови ордери за постъпили суми за дарения, но липсва подпис на дарител. Още по-драстични са случаите, при които се дарява техника и в деня на самото дарение, комисия се събира и бракува техниката. След това техниката изчезва и не се знае какво се случва с нея, тъй като липсва информация, недоумява Атанасова.

За две години сумата на сключените гражданските договори възлиза на 1,9 млн. лв. Това е огромна сума, категорична е Атанасова. Има заповеди, които влизат в сила с дата предхождаща датата на сключване на самия договор. Има дори случаи за изплащане на суми за минали години.

Пирогов е сключвала и комични договори като например за опис и подредба на книги и консултиране на избор на литература на пациента на стойност 5400 лв. Има и договор за анализ за разход на електрическа енергия и недопускане на загуби от здравнонеосигурени лица, който е на стойност 25 000 лв., разкри Атанасова. Върхът на абсурда обаче е договор за разработка на дизайнерски мебели за Пирогов, както и за риене на сняг за 7000 лв.

По отношение на бонусите здравният министър разкри, че администрацията на лечебното заведение взема много повече от лекарите. Атанасова цитира и основната заплата на лекарите в отделенията, които достигат 600-700 лв. Секретар от администрацията обаче е взел общо 53 000 лв., докато в същото време един лекар е взел едва 4000 лв. ДМС.Сподели:  
Етикети: Разкриха, милиони, Пирогов, далавери, мебели, дизайнерски, поръчвали

Коментари


Жалко за работещите там, а те наистина работят здраво-където и каквото нещо да се случи все на тях го пращат.
0 коментарът е отпреди 5 години
Мноооого гнусна история
0 коментарът е отпреди 5 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Жестоко меле между цигани и...

Жестоко меле между цигани и гребци в Асеновград, 8 души са арестувани преди 17ч. 6мин.
8 души са арестувани след побой между група роми и деца от Спортния клуб по ... още»
Пребиха дъщерите на заместник на... Зрител вбеси проф. Димитров. "Задник... Главният секретар разкри още... Арестуваха нападателя на...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Имало едно време в Ел Ей

Действието на филма се развива в Лос Анджелис. Професионалния и личния живот на главния герой се...

още...