Новини

Разкриха далавери за милиони в Пирогов, поръчвали си дизайнерски мебели

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-14 08:25:00, видяна 698 пъти

В понеделник е приключила работата по доклада за Пирогов. Той ще бъде над 150 страници, разкри пред БТВ здравният министър Десислава Атанасова. Предварителните данни обаче сочат разминаване в обществените поръчки, гражданските договори и допълнителното материално стимулиране.

Има нарушение в Закона за обществени поръчки, като е допуснато разделение – правят се няколко поръчки с три и повече договора за един и същи предмет. Любопитното е, че се взема решение с протокол на дата, която предшества самото събиране на офертите. Десислава Атанасова цитира и случай, в който фирмите са поканени да представят оферти до 14 юни 2011, а решение е взето още на 12 юни. Това означава, че се имитират обществени поръчки. Друг случай е за избор на изпълнител, който дори не е бил поканен да подаде оферта, разкри Атанасова.

Нарушенията в Пирогов включват и издадени касови ордери за постъпили суми за дарения, но липсва подпис на дарител. Още по-драстични са случаите, при които се дарява техника и в деня на самото дарение, комисия се събира и бракува техниката. След това техниката изчезва и не се знае какво се случва с нея, тъй като липсва информация, недоумява Атанасова.

За две години сумата на сключените гражданските договори възлиза на 1,9 млн. лв. Това е огромна сума, категорична е Атанасова. Има заповеди, които влизат в сила с дата предхождаща датата на сключване на самия договор. Има дори случаи за изплащане на суми за минали години.

Пирогов е сключвала и комични договори като например за опис и подредба на книги и консултиране на избор на литература на пациента на стойност 5400 лв. Има и договор за анализ за разход на електрическа енергия и недопускане на загуби от здравнонеосигурени лица, който е на стойност 25 000 лв., разкри Атанасова. Върхът на абсурда обаче е договор за разработка на дизайнерски мебели за Пирогов, както и за риене на сняг за 7000 лв.

По отношение на бонусите здравният министър разкри, че администрацията на лечебното заведение взема много повече от лекарите. Атанасова цитира и основната заплата на лекарите в отделенията, които достигат 600-700 лв. Секретар от администрацията обаче е взел общо 53 000 лв., докато в същото време един лекар е взел едва 4000 лв. ДМС.Сподели:  
Етикети: Разкриха, милиони, Пирогов, далавери, мебели, дизайнерски, поръчвали

Коментари


Жалко за работещите там, а те наистина работят здраво-където и каквото нещо да се случи все на тях го пращат.
0 коментарът е отпреди 5 години
Мноооого гнусна история
0 коментарът е отпреди 5 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Експерти предупреждават за нов...

Експерти предупреждават за нов вид измама при кандидатстване за работа преди 21ч. 32мин.
Безработни кандидатстват за работа с чужда самоличност с цел да увеличат ... още»
Цветанов приветства участниците в... Вятърът отнесе топлоизолацията на... 36-годишен мъж преби родителите си с... Шофьор блъсна две деца в Гоце Делчев...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
СФФ: Без милост

Татуираната Катя, съпругът ? Нури, който е от кюрдско-германски произход и е бивш затворник, и синът...

още...