Новини

Промениха пълната забрана за добив на шистов газ

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-14 14:46:00, видяна 339 пъти

С 92 гласа "за", 12 - "против" и шестима "въздържали се" парламентът отмени отчасти забраната върху прилагането на технологията "хидравлично разкъсване" /фракинг/ при проучване и добив на газ и нефт. Пълната забрана бе наложена с решение на Народното събрание на 18 януари.

Предложението бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и на двама независими депутати. От "Атака" бяха "против", а от Коалиция за България имаше и "против", и "въздържали се".

Забраната ще се прилага за технологията на хидравлично разкъсване /фракинг/ или всяка технология с друго наименование, която представлява нагнетяване на смес от течности, химични добавки и механични и/или органични пълнители при сондажи за извличане на нефт или природен газ, водеща до образуване на нови или разширяване на съществуващи пукнатини в нефтогенериращи скални формации. Срокът за работа на временната парламентарна комисия за проучване на добрите практики в тази област бе удължен с още три месеца.

Дебатите продължиха повече от два часа. Коалиция за България поиска да се забранят изрично проучването и добивът на шистов газ на територията на България. Всички проучвателни или добивни дейности по спорната технология, както и проучването и добивът на шистов газ, да спрат незабавно след влизането в сила на решението, а нарушителите да бъдат наказвани с глоба 100 млн. лв., предложи Петър Курумбашев. Колегата му Петър Димитров обясни,че шистов газ под земята няма, а става дума за производствен процес, който предполага вкарване на отровни вещества в недрата. Това е природен газ от шисти, а не шистов газ, подчерта бившият министър на икономиката в кабинета на тройната коалиция.

От ГЕРБ бяха категорични, че решението цели да се разреши единствено добивът на конвенционален газ, който е затруднен от наложената пълна забрана. Какво имате против шистовия газ, който би се добивал по конвенционална технология, остава впечатление, че искате да бъдем изцяло енергийно зависими от една тръба, от един начин на добиване, отговори председателят на временната комисия Диан Червенкондев. Явно, коментира той, за вас шистовият газ е опасен като възможност за диверсификация на доставките. Димитър Лазаров /ГЕРБ/ посочи, че никой не отрича, че технологията е опасна. Но по нея се добива и нефт, отбеляза той. По тази логика, по думите му, трябва да се забрани и добивът на нефт.

Да се каже, че се забранява изобщо добивът на нещо, е позиция, която не трябва да се чува в българския парламент, репликира левицата и Иван Иванов от Синята коалиция /СК/. Да забраниш добив на национален ресурс изобщо е антибългарска политика, каза депутатът и предположи, че с позицията си социалистите за пореден път искат да се харесат на Москва. Мартин Димитров /СК/ отбеляза, че залежи от шистов газ у нас има, но трябва внимателно да се проучат добрите практики за безопасна технология. Той обаче заяви, че не трябва да се бърза с решението и България не може да бъде поле за експерименти.Сподели:  
Етикети: забрана, Промениха, пълната, добив, шистов

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...