Новини

Асоциация "Прозрачност без граници" подготвя проект за промени в Изборния кодекс

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-14 15:24:00, видяна 244 пъти

Асоциация "Прозрачност без граници" подготвя проект за промени в Изборния кодекс. Това съобщи днес във Варна при представянето на резултатите от наблюдението на асоциацията на местните и президентските избори през миналата година програмният й директор Ваня Нушева.

Препоръките и предложенията за промени са в резултат от наблюдението на последните два вота в страната.

Според асоциацията е необходима промяна в модела, по който е структурирана и функционира изборната администрация на всички нива в страната. Освен това е необходимо осигуряването на достатъчно финансови и човешки ресурси, както и бюджетна самостоятелност, които да гарантират ефективното изпълнение на нейните задължения.

От "Прозрачност без граници" смятат, че е необходимо създаването на публично достъпен регистър на избирателите, осигуряващ възможност за проверка на актуалния статус и подаване на обратна информация към институциите за установени грешки или несъответствия.

Нушева обясни, че с промяна в закона трябва да се регламентира ясен статут и правомощия на застъпниците и наблюдателите на изборите. Според асоциацията са необходими правила за равен и безплатен достъп до обществените медии на кандидатите.

Предложенията на "Прозрачност без граници" са на базата на обобщените резултати на наблюдението на изборите през миналата
година, при които асоциацията е констатирала, че повече от 50 процента от нарушенията са организационни. На второ място при констатираните нарушения се нареждат незаконната рекламна и агитационна дейност, а след това - контролираният вот.

Организационните нарушения са свързани с коректността на избирателните списъци, неуредици и нарушаване на реда в избирателните секции и др. Нушева коментира, че на изборите през миналата година е намалял делът на констатираните опити за купуване на гласове спрямо изборите през 2009 година, но се увеличава делът на опитите за контролиран вот.Сподели:  
Етикети: Изборния, кодекс, промени, асоциация, проект, подготвя, прозрачност, граници

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...