Новини

Георгиева: Помощите за държави, засегнати от бедствия, да се изплащат веднага

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-16 14:49:00, видяна 189 пъти

Помощите за държави, които са били засегнати от бедствия, да се изплащат веднага.

Такава е идеята на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Въпросът за реформа в Европейския фонд за солидарност поставили пред Георгиева българските евродепутати. Целта е парите да са достъпни при по-лесни условия.

„Искаме да можем при големи бедствия, при които очевидно са засегнати много хора и са нанесени много щети, да имаме плащания в неголяма сума, които да постъпват веднага при засегнатото население. В момента ние плащаме парите, но хората нямат усещане за солидарност от Европа, защото тази помощ не идва достатъчно бързо при тях,” каза пред БТВ еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

На въпрос дали реформата е възможна и в посока да се отпускат пари, дори когато размерът на щетите е по-малък от 0,6% от БВП на съответната страна, каквото изискване има в момента, Кристалина Георгиева каза, че е по-вероятно „да се отключат вратите за бързо плащане”, отколкото да бъде свален прагът, така че всяко бедствие да води до помощ от Европа.

Заради равнището на прага в момента такава помощ не могат да получат например пострадалите от земетресението в Перник.Сподели:  
Етикети: Георгиева, веднага, държави, Изплащат, засегнати, помощите, бедствия

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...