Новини

14 лекари виновни за смъртта на Деяна след секцио в "Шейново"

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-16 20:27:00, видяна 473 пъти

14 лекари носят отговорност за смъртта на 19-годишната Деяна след секцио в "Шейново".

Това е посочено в петорната лекарска експертиза по делото, което 8 месеца след трагичния случай все още не е внесено в съда, информира БНТ.

Междувременно се наложи дори здравният министър да се намеси и да настоява Българският лекарски съюз по-бързо да се произнесе по жалбата на родителите.

Според експертизата лекари от три болници са отговорни за смъртта на Деяна. Тя почина през октомври миналата година, след като 42 дена се бори за живота си и никой в Шейново, Пирогов и дори експертите от Майчин дом не успяха да й помогнат.

 "Между лекарите, които имат вина за смъртта на Деяна, има професори, има доценти. Това са хора с влияние. Зад освен всичко друго, освен имената им, зад гърбовете им стои авторитетът на тези болници, в които работят. И знаете колко би било трудно на тази жена да се изправи срещу всичките тези пари и влияние, имена, авторитети", казва адвокат  Лилия Николова.

Майката на Деяна, обаче, продължава да търси справедливост. И от съда, и от лекарския съюз. Жалбата й там отлежава от 7 декември.

"До настоящия момент нямам абсолютно никакъв отговор от тях с претекст, че те не могат да изискат документи от Пирогов, Пирогов не им предоставя документите, и съответно не се и произнасят. Което за мен лично, аз го приемам като поредното неглижиране на въпроса, на проблема", Людмила Велинова, майката на Деяна.

Случаят на Деяна, обаче, е разпределен за проверка на централната етична комисия едва след намесата на министъра на здравеопазването. В писмо до лекарския съюз и до Пирогов Десислава Атанасова е изискала пълно съдействие за по-бързото произнасяне по случая. Иначе делото все още е далеч от заседателката зала, защото дознателката е поискала удължаване на срока, сменен е и наблюдаващият прокурор.Сподели:  
Етикети: Шейново, Лекари, виновни, секцио, Деяна

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...