Новини

Военно подразделение под строй на разпит заради Петолъчката

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-18 06:09:00, видяна 224 пъти

Военна прокуратура подхваща цяло поделение, за да разбере какво точно е гръмнало на 5 юни край Петолъчката. На разпит се очаква да бъдат извикани военни от звено 24480 край Ловеч, където са се съхранявали бойните части на зенитно-ракетните комплекси "Двина", пише Стандарт.

От поделението те са били извозвани до складовете край Петолъчката, където са били обезвреждани. От компанията "Берета трейдинг" обаче съобщиха, че освен от ЗРК "Двина" са получили и 34 бойни части от друг вид ракета, който е предизвикал взрива. Те доказаха това и със снимки. Сега военните прокурори ще трябва да установят какво точно е било дадено от поделение 24480 на компанията.

В базата край Ловеч доскоро се съхраняваха 113 тона боеприпаси от комплекса "Двина". На 25 февруари м. г. в докладна записка до военния министър Аню Ангелов началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов алармира, че барутните елементи са от трета категория, тоест опасни за дълговременно съхранение. Висши военни предупредили, че боеприпасите може да се възпламенят всеки момент, тъй като се наблюдава начален стадий на разложение на повърхностния слой на ракетното гориво, при което се отделя тежка, задушлива миризма. Освен военни от поделението на разпит ще бъдат извикани и служители от служба "Контрол на общоопасните средства" в ямболската полиция. Оказва се, че косаджиите, които отговарят за петте РПУ в ямболската полицейска дирекция, са били привикани и им е забранено да говорят с когото и да е за случая с взривовете край Петолъчката.Сподели:  
Етикети: Петолъчката, военно, разпит, подразделение, строй

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...