Новини

Еколози: Промените в Закона за горите обслужват само "Витоша ски"

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-21 08:10:00, видяна 263 пъти

Според Александър Дунчев WWF обаче поправката "Витоша ски" продължава да бъде част от Закона за горите. Сега съществуващите проектите за изграждането на ски-курорти се намират в национални паркове. В Ком Берковица, Перелик до Смолян и Говедарци ски-курортите са направени със заменки.

Строителството обаче е забранено в заменени гори и тези общини нямат интерес от влизането в сила на Закона за горите, категоричен е Дунчев. Така промените на практика важат за Боровец и Витоша. Дружеството в Боровец няма проблеми да изкарат няколко хиляди лева, очевидно поръчката е на „Витоша ски“.

Десислава Танева от ГЕРБ определи като емоционална реакция оценката, която даде преди месеци на „Витоша ски“. Тогава на дискусия в Министерството на земеделието Танева определи исканията на компанията като изключително нахален рекет. „Витоша ски“ поиска въведените месеци по-късно промени в Закона за горите, според които предназначението на горите при строежа на спортни съоръжения. Тя потвърди, че искането на компанията за въвеждането на текст, според който „Витоша ски” получава привилегията да не участва в търг за придобиване на право на ползване на горски територии за стопанисване на съществуващи ски писти, както се изисква за всички други случаи по Закона за държавната собственост е отпаднало.

Нямам представа дали ще продължат контрапротестите срещу природозащитниците. Това не е работа на ГЕРБ, организаторите са от Сдружение „За природата и регионите“. Така шефката на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева отговори на въпроса защо депутати от ГЕРБ се включиха в демонстрациите срещу наложеното вето от президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите. Ходя на Пампорово от 15 години и винаги съм си плащала за лифт-картите. Така Танева отговори на подозрението, че в курорта депутати и министри ползват съоръженията безплатно.

Разговорът придоби комичен финал, когато водещият на "Тази сутрин" Виктор Николаев попита дали въпросите към Десислава Танева удовлетворяват природозащитниците. Дунчев попари надеждите на журналиста като разкри, че еколози с плакати заснети на протеста вчера са били използвани като покритие за репортажа за привържениците на промените в Закона за горите. Не викайте повече "Долу БТВ", примоли се Николаев. Днес съм доволен, но се надявам нещата да не се повтарят, отговори Дунчев.Сподели:  
Етикети: Промените, Закона, Витоша, Еколози, Горите, обслужват

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...