Новини

Няма да има глоби за работници без трудов договор

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-21 14:07:00, видяна 204 пъти

Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционни два текста от Кодекса на труда /КТ/, съобщиха от съда.

55 народни представители от Коалиция за България и ДПС сезираха КС за промените в КТ. Опозицията атакува текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без трудов договор и се повишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации.

Според съда на конституцията противоречат текстове, с които представителните организации на работодателите на национално равнище трябва да обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, както и ограничение да не извършват дейности, изрично възложени само на тях със закон или с нормативен акт.

Другият обявен за противоконституционен текст е свързан с отговорността на работника или служителя, когато се извършва дейност без сключен трудов договор. С последните промени бяха въведени наказания, според които се налага санкция в размер на три лични осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа в зависимост от съответната икономическа дейност и професия.Сподели:  
Етикети: договор, Работници, глоби, трудов

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Валя Червеняшка: По време на...

Валя Червеняшка: По време на тока два пъти ми е спирало сърцето,... преди 23ч. 49мин.
Десет години от свободата на българските медици от Либия. Шестимата лекари ... още»
Трима пребиха Иво Никодимов от БНТ... Напрежение в Резово заради... Нотариалната камара с позиция за... Правителството ще помирява...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Спасители на плажа

Новият поглед върху популярния от 90-те сериал на голям екран включва Дуейн Джонсън и Зак Ефрон като...

още...