Новини

Няма да има глоби за работници без трудов договор

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-21 14:07:00, видяна 235 пъти

Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционни два текста от Кодекса на труда /КТ/, съобщиха от съда.

55 народни представители от Коалиция за България и ДПС сезираха КС за промените в КТ. Опозицията атакува текстовете, с които се въвеждат глоби за работници без трудов договор и се повишават критериите за представителност на национално ниво на синдикалните и работодателските организации.

Според съда на конституцията противоречат текстове, с които представителните организации на работодателите на национално равнище трябва да обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, както и ограничение да не извършват дейности, изрично възложени само на тях със закон или с нормативен акт.

Другият обявен за противоконституционен текст е свързан с отговорността на работника или служителя, когато се извършва дейност без сключен трудов договор. С последните промени бяха въведени наказания, според които се налага санкция в размер на три лични осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа в зависимост от съответната икономическа дейност и професия.Сподели:  
Етикети: договор, Работници, глоби, трудов

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...