Новини

Комсията по земеделие подкрепи ветото върху промените в Закона за горите

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-21 18:09:00, видяна 260 пъти

Парламентарната Комисия по земеделието и горите предлага на Народното събрание да се съобрази с ветото на президента върху промените в Закона за горите.

На заседанието на комисията всички 11 депутати гласуваха „въздържал се”. Опозицията бойкотира гласуването по решението на комисията и напусна залата. Председателят на комисията Десислава Танева нарече това действие „саботаж”. „Във връзка със създалата се ситуация, политическата опозиция търси дивиденти. Нормално, въпрос на политически манталитет”, коментира Танева.

"Комисията по земеделието и горите прие решение, с което излиза със становище да предложи на Народното събрание да не приеме повторно ЗИД на Закона за горите, гласуван на 13 юни 2012 г. и върнат от президента с указ, и го връща за повторно гласуване. Уважихме ветото на президента", заяви шефката на комисията.

Според Георги Божинов от Коалиция за България -ветото на президента не се разглежда по този начин. „Аз съм много дълго време народен представител и това е първото президентско вето, което някак, под някаква форма и под някакъв предлог се коментира в комисия. Пленарна зала се е обединила на първо четене, след това законът е приет на второ четене. Той е правен факт и отива към „Държавен вестник”, каза Божинов и обясни, че, след като един закон мине на второ четене, президентът може да го върне. „Той го връща не на комисията, връща го на пленарна зала. Тя се произнася и само ако одобри неговото вето, като не приеме на първо четене така предложения законопроект, той се връща в комисия”, каза Божинов.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи позицията на министерството по ветото, според която Народното събрание, в качеството му на законодателен орган, следва да се съобрази с мотивите на президента за връщането на Закона за горите на ново разглеждане. „Смятам, че в рамките на процедурата в условията на диалог може да бъде постигнато съгласие между гражданите, неправителствените организации, бизнеса. Докато по този законопроект няма консенсус, няма да бъде приет. Това важи и за спорните текстове”, бе категоричен Мирослав Найденов.

Очаква се ветото на президента да се гласува на извънредно заседание на парламента идващия вторник, за което комисията ще изготви доклад.Сподели:  
Етикети: Промените, подкрепи, Закона, Земеделие, ветото, Горите, Комсията

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...