Новини

ДПС: Все още има такива, които не знаят български, а само турски език

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-22 08:11:00, видяна 179 пъти

Официалният език в България е българският, но това не означава, че е единственият език, който може да се използва, заяви в сутрешния блок на БНТ Лютви Местан, зам. - председател на ДПС.

Местан обясни какво предложение имат от ДПС - при необходимост по време на предизборни кампании, ако има осигурен преводач, да може да се използва език, който не е български.

Зам. - председателя на ДПС разказа случка в Опака, при която по време на предизборна кампания е била казана на турски език поговорка, която веднага е била преведена на български език, но те са били застрашени от големи глоби. Според Местан, това напомня буквално на така нар.  "Възродителен процес".

Според зам. - председателя на ДПС, забраната за използване и на майчин език в хода на предизборната кампания нарушава правото на свободно слово. По думите му, в България все още има хора, които не знаят български език. Според него обаче това не е по тяхна вина. Местан се зарече, че той никога не би позволил някой да обижда и напада 81 - годишната му майка, която също не знае български език, защото е живяла във времена, когато е нямало училище в нейното село.

Лютви Местан каза също така, че хората трябва да разбират политическите послания и затова понякога е необходимо да се използва и майчиният език. Зам. - председателя на ДПС избяга обаче от въпроса - дали в Турция по време на предизборни кампании се говори на български език на тези, които не знаят турски. Той се оправда, че е български депутат и този въпрос трябва да се зададе към неговите турски колеги.Сподели:  
Етикети: език, Турски, такива

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...