Новини

Вежди Рашидов сбъдна едва своя мечта

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-22 12:12:00, видяна 274 пъти

Днес Вежди Рашидов сбъдна едва своя мечта.

„Най-после ще имаме голям, прекрасен, български национален музей,” възкликна министърът на културата.

„Надявам се, това да е мечтата на всички български художници, защото от 60 години тук се мисли да има български музей, каза още Рашидов.

Всъщност за сбъдването на мечтата допринесе регионалният министър Лиляна Павлова, информира БТВ. Днес двамата представители на кабинета на ГЕРБ подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по схема „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали” за Националния музеен комплекс, който стана по-известен като българския „Лувър”.

До един месец ще бъдат отворени офертите за обществената поръчка за ремонтните дейности в музея, каза след подписването Вежди Рашидов.

„България трябва да бъде домакин, да има прекрасни зали, със самочувствие да посреща световната култура,” заяви още министърът. По думите му преди години идеята, че у нас може да се видят творбите на Дали и Пикасо била табу. А днес, според Рашидов, „вече всеки Божи ден това е факт”. Това доказвало, че „вече има политика, че България е част от света”.

Изграждането на Национален музеен комплекс ще даде възможност столицата да изглежда по различен начин, каза на свой ред Лиляна Павлова. По думите й въпросните 27 млн. лева ще преобразят сградата. Според Павлова българският „Лувър” ще бъде като национален дворец на изкуствата, който ще провокира дори онези, които досега не са се интересували от изкуство, да го посетят.

Регионалният министър обясни още, че срокът на изпълнение на проекта е 24 месеца. По думите й 80 милиона лева са инвестирани до момента в ремонти на опери, театри, музеи, паметници на културата и националните училища по изкуство.

Парите за българския Лувър ще бъдат изразходвани за ремонт на сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство и на Висшия технически университет. Средствата ще се използват и за изграждане на нови галерии, помещения за съхранение, реставрационни ателиета с общата площ над 24 хил. квадрата.Сподели:  
Етикети: своя, едва, мечта, Рашидов, сбъдна, Вежди

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...