Новини

Циганската махала във Варна замърсява морето при всеки порой

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-22 15:30:00, видяна 213 пъти

При силен дъжд от ромската махала във Варненското езеро се изливат всевъзможни боклуци. За това алармира Дарина Иванова, председател на Морски клуб "Приятели на морето", цитирана от Дарик. Наблюденията на Иванова и колегите й показват, че при всеки порой езерото ставало като „килим от пластмасови бутилки, колички, кукли, гащи и чорапи". От езерото боклуците пък поемали към морето.

Морето край Варна, където има много хора, не е от най-чистите. На юг и север от морската столица, където има по-малко хора, е по-чисто, смята председателят на морския клуб. В морето можело да се намери всичко, като пластмасата и автомобилните гуми били в изобилие Никак не били рядкост части от облекла, различна храна и дори цели пакети с памперси.

Рибарите също допринасяли за замърсяването. При миенето на мрежите се отделял органичен отпадък, който се превръщал в тиня на дъното. По плажовете без концесионери пък липсвали кошчета и контейнери за отпадъци.

Морските кончета са като лакмус за чистотата на морето. Наличието им показва, че водата в района е сравнително чиста, сподели опита си председателят на "Приятели на морето".

Като oрганизация с идеална цел на доброволци и специалисти, които възпитават младите хора в дух на отговорност и ангажираност към проблемите на околната среда и устойчивото развитие, от Морски клуб "Приятели на морето" това лято организират поредната кампания, свързана с опазване чистотата на плажовете и морето. Инициативата е кръстена "Спасители на плажа".
 Сподели:  
Етикети: морето, Варна, порой, циганската, махала, замърсява

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Започна дългоочакваният ремонт...

Започна дългоочакваният ремонт на Зимния дворец преди 14ч. 56мин.
Започна дългоочакваният ремонт на Зимния дворец на спорта в София. От ... още»
Шефът на КАТ-Русе за ареста на сина... Измамникът Спас-Александър в съда:... Румен Радев: България се нуждае от... Шофьор блъсна кола в София, избяга...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Бодигард на убиеца

Възрастният убиец Дариус Кинкейд (Самюъл Л. Джаксън), известен със своя ужасен нрав, решава да даде...

още...