Новини

Циганската махала във Варна замърсява морето при всеки порой

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-22 15:30:00, видяна 211 пъти

При силен дъжд от ромската махала във Варненското езеро се изливат всевъзможни боклуци. За това алармира Дарина Иванова, председател на Морски клуб "Приятели на морето", цитирана от Дарик. Наблюденията на Иванова и колегите й показват, че при всеки порой езерото ставало като „килим от пластмасови бутилки, колички, кукли, гащи и чорапи". От езерото боклуците пък поемали към морето.

Морето край Варна, където има много хора, не е от най-чистите. На юг и север от морската столица, където има по-малко хора, е по-чисто, смята председателят на морския клуб. В морето можело да се намери всичко, като пластмасата и автомобилните гуми били в изобилие Никак не били рядкост части от облекла, различна храна и дори цели пакети с памперси.

Рибарите също допринасяли за замърсяването. При миенето на мрежите се отделял органичен отпадък, който се превръщал в тиня на дъното. По плажовете без концесионери пък липсвали кошчета и контейнери за отпадъци.

Морските кончета са като лакмус за чистотата на морето. Наличието им показва, че водата в района е сравнително чиста, сподели опита си председателят на "Приятели на морето".

Като oрганизация с идеална цел на доброволци и специалисти, които възпитават младите хора в дух на отговорност и ангажираност към проблемите на околната среда и устойчивото развитие, от Морски клуб "Приятели на морето" това лято организират поредната кампания, свързана с опазване чистотата на плажовете и морето. Инициативата е кръстена "Спасители на плажа".
 Сподели:  
Етикети: морето, Варна, порой, циганската, махала, замърсява

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Добрев: Предложението на...

Добрев: Предложението на Борисов, Нинова да стане председател на НС,... преди 21ч. 20мин.
Мнозинството в Народното събрание са машинки за гласуване, а парламентът е ... още»
Почина писателят Йордан Василев Вижте къде няма да има вода в София... Във Варна поставиха пейки с... Децата луднаха по играчката „Спинер“
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Колибата

10 години след излизането на бестселъра на Уилям Янг, който завладя сърцата и умовете на хиляди...

още...