Новини

Масово пием вода с бактерии и тежки метали

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-22 17:44:00, видяна 561 пъти

Българите масово пият вода с тежки метали, замърсена с бактерии, а някъде дори с фекалии.

Най-тежко е положението с металите във водата в област Плевен, където в 14 села  питейната вода е замърсена с хром олово и арсен, сочат данните от изследване на ресурсите на страната, направен по поръчка на екоминистерството и включен в проекта на водна стратегия. В единични случаи питейната вода е примесена и с алуминий, пестициди или бензин, пише "Стандарт".

Най-зле е положението с чистотата на водата в област Пазарджик. Там нормата от 5% нестандартни показатели, препоръчана от Световната здравна организация, е надхвърлена над два пъти. Увеличават се и замърсителите в областите Кюстендил и Пловдив, където доскоро не е имало проблеми.

Микробиологичното замърсяване е проблем за 11 области. Заради лошата дезинфекция в 357 по-малки водоснабдителни системи са хващани бактерии от вида ешерихия коли, които са силно токсични и наличието им означава замърсяване с фекалии. В 65 зони пък има бактерии ентерококи.

В Ямболско, Шуменско, Русенско и Велико Търновско са отчетени големи замърсявание с нитрати. За тези места трябва да се намерят алтернативни източници, защото нитратите не се пречистват, обясниха от МЗ.

По принцип това замърсяване, както и амония са характерни за райони, в които има или е имало по интензивно земеделие и животновъдство, обясни експертът от екоминистерството Росица Петрова. Приемането на нитратна вода от малки деца може да причини заболявания. Още по-лошото е, че обикновено замърсяването от селското стопанство е придружено и от бактериално.

Според данните на екоминистерството 82 подземни източника в страната имат проблеми. Най-много са в Дунавския басейнов район, където са установени сериозни замърсявания с нитрати, амоний и фосфати, в Софийската котловина, Добруджа, Русе-Силистра, край Плевен и т.н. Подобни резултати се наблюдават и в района на Варна, Несебър, Бургас и в басейните на почти всички черноморски реки.Сподели:  
Етикети: масово, метали, вода, Пием, бактерии

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Трима пребиха Иво Никодимов от...

Трима пребиха Иво Никодимов от БНТ на преди 21ч. 31мин.
Водещият на "Денят започва" по БНТ Иво Никодимов е бил пребит посред бял ден, ... още»
Намериха труп на мъж в квартал Люлин Пешеходният мост на АМ "Тракия",... Пороен дъжд валя над София,... Динко нападна блогърката Татяна...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Операция ''Казино''

Най-голямата радост в живота за Скот (Уил Ферел) и Кейт (Ейми Полър) Джохансен е тяхната мила,...

още...