Новини

Прекратиха делото срещу бивш земеделски министър

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-22 21:11:00, видяна 275 пъти

Софийският градски съд (СГС) прекрати делото срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов, тъй като няма доказателства, че е извършил престъпление.

Валери Цветанов бе първият министър от кабинета “Станишев”, на когото прокуратурата повдигна обвинения. Първоначално той бе обвинен в престъпление по служба, после в безстопанственост, тъй като подписал 5 заповеди за замяна на земи в последните дни преди влизането на мораториума върху механизма за смяна на държавни гори и земи с терени на частници. Мораториумът влезе в сила на 1 март 2009 г., а заповедите на Цветанов са от 25-27 февруари и а областните земеделски служби са подписали договорите на 4 март 2009 година.

След над две години разследване прокуратурата прекратила разследването срещу Цветанов. С чл. 24 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) се наложил мораториум на заменките, но, от друга страна преходните разпоредби уреждали заварените случаи.

Адвокатът на бившия земеделски министър обаче е внесъл жалба срещу прокурорското постановление, в която настоявал делото да бъде спряно поради липса на извършено престъпление, както и че няма никакви нарушения на служебните задължения от страна на Цветанов.

В мотивите си съдът отбелязал, че според преходните разпоредби на ЗСПЗЗ започналите до влизането в сила на мораториума заменки трябва да бъдат довършени по досегашния ред. Нещо, което Цветанов е изпълнил, каквито са били и задълженията му по законСподели:  
Етикети: министър, делото, прекратиха, земеделски

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Роми от "Орландовци": В гетото...

Роми от преди 14ч. 27мин.
Никой нищо не ни е предложил. Цяла нощ на открито сме изкарали с шест деца. ... още»
Ремонтираната тръба на тунел... Синовете на Долорес Арсенова и... Стрелбата в кв. "Лозенец" била с... Боян Чуков: Мястото на САЩ на...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
ТО

От самото си създаване, градчето е ловно поле на съществото, което излиза от канализацията на всеки...

още...