Новини

Плевнелиев обсъди с Дилма Русеф икономическите връзки между България и Бразилия

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-23 10:46:00, видяна 296 пъти

План за активизиране на двустранните икономически връзки съгласуваха президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф по време на срещата си в Рио де Жанейро на третия ден от Конференцията на ООН за устойчиво развитие „Рио+20“.

Изпълнението на плана ще започне с посещение на бразилска делегация, която да набележи секторите и възможни проекти, привлекателни за бразилските инвеститори. Бразилските представители ще проучат на място и възможностите за участие в реализацията на бъдещия технологичен център „София тек парк“. Съгласуването на конкретни съвместни проекти ще бъде последвано от визита на представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и представители на българския бизнес в Бразилия, които да подготвят конкретните договори между двете страни. Предстоящите промени в Закона за инвестициите, които се подготвят в момента у нас, ще облекчат значително условията за започване на бизнес в България, подчерта държавният глава по време на разговора.

Президентът Росен Плевнелиев покани Бразилия за стратегически партньор на България в областта на земеделието и производството на храни. Бразилия е сред водещите държави в тези области и може да съдейства на страната ни да разгърне потенциала си.

Държавният глава представи основните макроикономически показатели на България в момента и посочи, че страната ни е единствена в Европа, чийто кредитен рейтинг се повишава в условията на криза. Президентът Дилма Русеф се ангажира в близките месеци да изпрати представители на правителството и на бразилския бизнес в България, за да проучат на място възможностите за започване на съвместни проекти и на смесени предприятия. Конкретни сфери от интерес за бразилския интерес са високите технологии, сътрудничеството в областта на науката и образованието, земеделието и производството на изкуствени торове.

Двамата президенти се договориха още да засилят обмена на информация между двете държави и да подобрят връзките между България и Бразилия, особено в перспективни области на сътрудничеството, каквито са науката, високите технологии и биотехнологиите. Президентът Дилма Русеф изрази желание повече бразилски студенти да учат в България, което, по думите й, е на изключително високо ниво, особено в инженерните специалности.


Кризата и ситуацията в Европа също бяха сред акцентите по време на разговора. Президентът Русеф изрази готовността на Бразилия да помага на европейските страни в трудния за тях момент. От своя страна, българският държавен глава отново подчерта, че сега е време за важните реформи, които да доведат до нов икономически растеж.


Пред президента Росен Плевнелиев Дилма Русеф припомни емоционалната си обвързаност с България и определи като вълнуващи спомените си от посещението в страната ни миналата година.


На срещата присъства и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който придружава държавния глава по време на визитата му в Бразилия.Сподели:  
Етикети: Плевнелиев, между, Бразилия, връзки, Икономическите, Дилма, Русеф, обсъди

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...