Новини

Константин Пенчев: Хората се научиха да търсят правата си

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-23 14:49:00, видяна 180 пъти

Рекорден брой жалби на граждани са подадени за 2011 година към Националния Омбудсман. Броят им е 5 530, с 50% повече от 2010. Това означава, че хората все повече се научават, че има институции и започват да търсят правата си.

Най-много са жалбите към т.н. доставчици на обществени услуги – парно, ток, вода, към мобилни оператори, каза Константин Пенчев. Проблемите с надписаните сметки на „Топлофикация“, например, се състои в това, че не може да се установи дали дадена сметка съответства на реално потребена енергия. Това ще се реши само с промяна на  системата на отчитане.
Една от заслугите на омбудсмана са действията му срещу необжалваемите глоби. След като той е атакувал пред Конституционни съд необжалваемите глоби в Закона за движение по пътищата, съдиите са решили единодушно те да паднат. По този начин е проправен пътят за отпадане на необжалваемите глоби и в другите закони. Група народни представители, след консултации с Омбудсмана, вече са внесли в парламента законопроект за отпадане на необжалваемите глоби от всички закони.

Константин Пенчев даде и ясни идеи за решаване на проблема с кучетата, което беше тема на предишен разговор в предаването. Да се въведе национален електронен регистър, както на бездомните, така и на домашните кучета, и да се създаде Национална програма за цяла България, а не проблемът да бъде разхвърлян по общини. Да бъде извършена повсеместна кастрация, предлага той, тъй като прирастът на кучета за година е 120 000 и приютите не могат да ги поберат. Да се въведе данъчна диференциация и финансови санкции за стопаните на кучета, които не желаят да кастрират домашните си любимци, предлага Константин Пенчев. Той спомена, че е направил тези предписания на земеделския министър Мирослав Найденов още преди година.
 Сподели:  
Етикети: Търсят, правата, Константин, Пенчев, научиха

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Баща уби сина си със законно...

Баща уби сина си със законно притежаван пистолет преди 16ч. 20мин.
Баща уби сина си със законно притежаван пистолет във вилна зона край Пловдив. ... още»
Младежи се млатиха в дискотека в... Депутат катастрофира на път за... Антон Тодоров: Румен Радев лъже... Километрично задръстване в посока...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
5D Какво става с полюса

Близкото бъдеще! Глобалното затопляне води до драстични промени в климата. На северният полюс, ще...

още...