Новини

Новото движение "Модерна България" ще се бори за участие на граждански листи в изборите

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-23 14:58:00, видяна 309 пъти

В съботното предаване на TV7 „Факторът Кошлуков“ Борислав Цеков и Добромир Джиков представиха  модела на  бъдещото Движение „Модерна България“, което ще бъде учредено тази неделя. То ще представлява мрежа от граждански организации на хоризонтална основа, без йерархична структура. Политическата му цел е смяна на системата. 

Това е изцяло нов модел на организация, като досега участие в новата структура са заявили 63 граждански организации от ц! ялата страна. 

„Модерна България“ ще се бори граждански листи, учредени с подписка, да могат да участват в изборите. По този начин гражданската енергия, неподчинена на политически партии,  ще бъде вложена във властта.  За това, обаче, се изисква промяна на изборното законодателство, коментира водещият Емил Кошлуков. 

Някои от радикалните идеи на движението са въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати и общински съветници, както и повече контрол върху избора на магистрати, като след назначаването на ръководители на съдебните структури от Висшия съдебен съвет,  гражданите по места да могат да потвърждават този избор. По този начин ще се осигури повече публична отговорност на магистратите.

Цеков и Джиков гарантираха пред водещия Емил Кошлуков, че Движение „Модерна България“ няма да се превърне в политическа партия и ще запази неутралитет спрямо политическите сили.
 Сподели:  
Етикети: изборите, бори, движение, Новото, модерна, граждански, листи

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...