Новини

При разкопките на магистрала "Струма" не е открита гробница на Филип Македонски

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-23 15:09:00, видяна 352 пъти

При разкопките на автомагистрала „Струма” не е открита и не може да бъде открита гробница на Филип Македонски.

Това каза Филип Михайлов от Пернишкия археологически музей и ръководител на разкопките на автомагистрала „Струма” във връзка с твърдения, че при разкопките на лот 1 е открита такава гробница, предаде "Фокус".

„Нямам представа как и откъде се е получило това недоразумение, но предполагам, че е възможно тъй като бях споделял с местни журналисти, че размерът и хронологическият обхват на нашия обект е съпоставим с некрополи толкова големи и значими като Вергина, където гръцките колеги предполагат за една от гробниците, че е на Филип Македонски”, посочи Михайлов.

Археологът уточни, че обектът, който той и екипът му са открили, е изключително интересен, много голям и много сложен, в хронологически диапазон с много продължително използване. Михайлов бе категоричен, че гробница на Филип Македонски няма и не е възможно да има. Обекти от подобен размер се случват веднъж в живота и то не на всеки археолог. Това е изключително сложен и тежък за проучване некропол с трупоизгаряне. Били са градени съоръжения от няколко вида, има правоъгълни съоръжения, има и кръгли съоръжения. Трупоизгарянето е извън рамките на гробното съоръжение и до момента не е открита площадка за кремации. По хронологически диапазон до момента това, с което се разполага, са материали от края на 9 век преди Христа до началото на 4 век преди Христа.

„Т.е. имаме една продължителност на използването от около пет века. Като размер на гробни съоръжения имаме над 300 метра гробни съоръжения, изключително странни и мащабни. Гробните структури вървят една след друга като наниз на огърлица и представляват непрекъснати редици от гробове”, каза още археологът.Сподели:  
Етикети: Филип, магистрала, Струма, гробница, открита, македонски, разкопките

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Почина певицата Андрония...

Почина певицата Андрония Попова-Рони преди 11ч. 40мин.
След тежко боледуване почина 44-годишната певица Андрония Попова-Рони от ... още»
25-годишен се удари в дърво, излетя... Ето ги столичните полицаи... Слави Ангелов: Единият от... Нов вид дрога може да убие само с...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Бодигард на убиеца

Възрастният убиец Дариус Кинкейд (Самюъл Л. Джаксън), известен със своя ужасен нрав, решава да даде...

още...