Новини

Почина проф. Георги Бакалов

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-23 16:09:00, видяна 1000 пъти

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 22 юни 2012 г. почина проф. д.и.н. Георги Петров Бакалов, се посочва в съобщение на СУ.

Проф. Бакалов е роден на 15 май 1943 г. в Неврокоп (днешното Гоце Делчев), в семейството на учителя Петър Бакалов. През 1971 г. завършва Историческия факултет (тогава Философско-исторически факултет) на Софийския университет "Св. Климент Охридски". До 1975 г. е научен сътрудник в Института по балканистика при Българската академия на науките в секция "Византия и балканските народи през Средновековието".

Специализира в Института за Югоизточна Европа в Румъния през 1972-1973 г. От 1973 до 1975 г. е хоноруван асистент по История на Византия в Софийския университет. От 1975 г. е назначен за редовен асистент в Историческия факултет, където без прекъсване работи досега. През 1981 г. защитава докторат на тема "Титулатурата на средновековните български царе и византийската титуларна практика".

През 1985 г. получава хабилитация като доцент по византийска история и оттогава чете основния курс по История на Византия.

През 1995 г. получава професорско звание с хабилитационния труд "Византия. Културно-политически очерци", С., 1995. Специализира в Солунския университет "Аристотел" и Центъра по византийски проучвания - Солун.

През 1986-1990 г. е заместник-директор на Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев" при Софийския университет, от 1990 до 1993 г. е земестник-декан, а от 1993 до края на 1999 г. - декан на Историческия факултет. От 2000 до 2003 г. е ръководител на катедрата "История на Византия и балканските народи". Бил е научен секретар на Академическия съвет в периода 1995-1999 г. и заместник-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в периода 2003-2007 г. Чел е лекционни курсове във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", в Югозападния университет "Неофит Рилски", в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Удостоен е с орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, и почетен знак на Софийски университет "Св. Климент Охридски" със синя лента. Той е член на Научния център за Българска национална стратегия, директор на Научния център за изследване на българите при ОБФ "Тангра-ТанНакРа" и главен редактор на списание "Български векове" и "История".

Научните интереси на проф. Бакалов бяха в областта на византийската политическа и институционална история, на българската средновековна история и християнската култура на Балканите. Автор е на четиринадесет монографии, над 380 студии и статии, учебници и учебни помагала и др., посочват от Софийския университет.

"Човешкото присъствие и творческата всеотдайност на проф. Бакалов дълго ще бъдат пример за подражание сред колегията на Софийския университет. За него цялата академична колегия ще си спомня с дълбоко уважение и искрена почит", отбелязват от академичната общност на СУ "Св. Климент Охридски".

Поклонението ще се състои на 26 юни, вторник, от 10.30 ч. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет. Погребението ще бъде от 13.30 ч. в парцел 1 на Централните софийски гробища.Сподели:  
Етикети: почина, Георги, Проф, Бакалов

Коментари


Преподавал ми е. Изключително достоен българин и блестящ преподавател. Мир на праха му...
0 коментарът е отпреди 8 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...