Новини

Почина проф. Георги Бакалов

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-23 16:09:00, видяна 910 пъти

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 22 юни 2012 г. почина проф. д.и.н. Георги Петров Бакалов, се посочва в съобщение на СУ.

Проф. Бакалов е роден на 15 май 1943 г. в Неврокоп (днешното Гоце Делчев), в семейството на учителя Петър Бакалов. През 1971 г. завършва Историческия факултет (тогава Философско-исторически факултет) на Софийския университет "Св. Климент Охридски". До 1975 г. е научен сътрудник в Института по балканистика при Българската академия на науките в секция "Византия и балканските народи през Средновековието".

Специализира в Института за Югоизточна Европа в Румъния през 1972-1973 г. От 1973 до 1975 г. е хоноруван асистент по История на Византия в Софийския университет. От 1975 г. е назначен за редовен асистент в Историческия факултет, където без прекъсване работи досега. През 1981 г. защитава докторат на тема "Титулатурата на средновековните български царе и византийската титуларна практика".

През 1985 г. получава хабилитация като доцент по византийска история и оттогава чете основния курс по История на Византия.

През 1995 г. получава професорско звание с хабилитационния труд "Византия. Културно-политически очерци", С., 1995. Специализира в Солунския университет "Аристотел" и Центъра по византийски проучвания - Солун.

През 1986-1990 г. е заместник-директор на Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев" при Софийския университет, от 1990 до 1993 г. е земестник-декан, а от 1993 до края на 1999 г. - декан на Историческия факултет. От 2000 до 2003 г. е ръководител на катедрата "История на Византия и балканските народи". Бил е научен секретар на Академическия съвет в периода 1995-1999 г. и заместник-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в периода 2003-2007 г. Чел е лекционни курсове във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", в Югозападния университет "Неофит Рилски", в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Удостоен е с орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, и почетен знак на Софийски университет "Св. Климент Охридски" със синя лента. Той е член на Научния център за Българска национална стратегия, директор на Научния център за изследване на българите при ОБФ "Тангра-ТанНакРа" и главен редактор на списание "Български векове" и "История".

Научните интереси на проф. Бакалов бяха в областта на византийската политическа и институционална история, на българската средновековна история и християнската култура на Балканите. Автор е на четиринадесет монографии, над 380 студии и статии, учебници и учебни помагала и др., посочват от Софийския университет.

"Човешкото присъствие и творческата всеотдайност на проф. Бакалов дълго ще бъдат пример за подражание сред колегията на Софийския университет. За него цялата академична колегия ще си спомня с дълбоко уважение и искрена почит", отбелязват от академичната общност на СУ "Св. Климент Охридски".

Поклонението ще се състои на 26 юни, вторник, от 10.30 ч. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет. Погребението ще бъде от 13.30 ч. в парцел 1 на Централните софийски гробища.Сподели:  
Етикети: почина, Георги, Проф, Бакалов

Коментари


Преподавал ми е. Изключително достоен българин и блестящ преподавател. Мир на праха му...
0 коментарът е отпреди 5 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Баща уби сина си със законно...

Баща уби сина си със законно притежаван пистолет преди 16ч. 19мин.
Баща уби сина си със законно притежаван пистолет във вилна зона край Пловдив. ... още»
Младежи се млатиха в дискотека в... Депутат катастрофира на път за... Антон Тодоров: Румен Радев лъже... Километрично задръстване в посока...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Американски убиец

Мич е около 30-те, а вече е загубил родителите си в катастрофа и годеницата си в терористичен акт....

още...