Новини

15 бона глоба за шефове, които не са осигурили климатици и вода на служителите си

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-24 06:45:00, видяна 4800 пъти

До 15 000 лева глоба ще отнесат шефове, които не са осигурили климатици и вода на служителите си в горещините. Това съобщиха от Инспекцията по труда.

С началото на летните месеци шефовете трябва да осигурят прохлада не само на работното място, но и в помещенията за почивка. За работниците, които работят на открито, Инспекцията по труда препоръчва промяна на работното време, за да се избегнат най-горещите часове на деня, информира "Монитор". Така строители и водопроводчици ще започват работа по-рано и ще приключват дейността си по обяд. В случаите, когато работниците се трудят в горещината, началникът им трябва да им подсигури сянка, вентилатори и разхладителни напитки.

“Работодателите сами преценяват как ще изпълнят това свое задължение, дали ще осигурят лекар или възможност за оказване на първа помощ”, обясниха за “Монитор” от инспекцията. Миналогодишни проверки на инспекцията показват, че най-честите нарушители са строителните фирми, където работниците се трудят в най-горещите часове, и шивашките ателиета, които не осигуряват прохладни помещения.

Община Кюстендил пък не може да си позволи климитици, с които да охлажда административната сграда, защото пести средства за ток. Общинарите ще започват работа в 7:30, вместо в 9 часа и ще продължат до 14:30 чак до средата на септември.Сподели:  
Етикети: глоба, Шефове, вода, служителите, климатици, осигурили

Коментари


Смях,Смях,Смях и като ги пуснат в 14:30,какво ще стане?Ще стане така,че ще хванат най-голямата жега от 14:00 до 18:00 е най-горещо.Голяма икономия,ама все пак не се знае от къде ще забогатее държавата,дай боже да е от тяхната "икономия на ток"
0 коментарът е отпреди 7 години
ей големи простотии, някой Гербер го е измислил....
0 коментарът е отпреди 7 години
Що да са простотии бе не знаете какво е по разни шивашки цехове карат ги да работят под строи в адска жега.
0 коментарът е отпреди 7 години
Дано наредбата е за осигуряване на температура, а не само з аналичие на климатици. На работа, с много силен натиск и изпокарване от 7 години, миналата сложиха климатици. Понеже с изключение на мен, всички останали са на по над 60-70 години, не искат да се пуска климатик, понеже във вестник трета възраст пишело, как се разболявали стари хора от това. Затова, сег аимаме Дайкини за 15 000 лева, но не ги включваме, освен ако не остана сам по някакъв повод.
0 коментарът е отпреди 7 години
чиновниците и уличните кучета са национално богатство,трябва да се пазят.
0 коментарът е отпреди 7 години
№3 е прав, бил съм свидел на един приятел майка му, работи в цех на шивачи, и там няма климатици, а работят на нечовешка жега, но жената като няма пари, какво да прави?Ако я уволнят отива на улицата.
0 коментарът е отпреди 7 години
това е добре но как ще се спазва и кой ще налага глобите . то не е нещо ново просто старото не се спазва - сега отново няма да се спазва - кой ще отиде в цех за шев и кройка или пък мебелен цех - никой от тези дето пишат наредбите. сега ще отчетат дейност с една две фирми и готово - лятна отпуска. така стана и с държавния стандарт на миро найденов така беше и с магистралите така беше и с митниците - всичко за един ден или по народно му -всичко по левче .
0 коментарът е отпреди 7 години
Да не говорим пък за градски транспорт , заведения и кухни там е такъв ад при икономиите които се правят от собствениците . Защо ли все няма глобени но и продукцията се разваля по бързо на жегата и после все търсят под вола теле ако има инциденти . Поредната глупост за рекетиране от чиновниците с цел да си допълнят заплатите и да се отчита дейност за подобряване на трудовите условия . Най добър пример за това е градския транспорт в който рядко дори и зимата пускат отоплението а за климатик в него само може да мечтаем .
0 коментарът е отпреди 7 години
#3, #6 така е. Но, лятото е горещо, а зимата е студено та се мръзне и никой не им пуска парно. Питам аз защо следим за условията на труд само през лятото? Защо не идат на проверка в някой шивашки цех през зимата да видят как се работи на 2 градуса и как след 8 часа работа едвам се мърдаш...
0 коментарът е отпреди 7 години
Когато един човек е дебил, и кариерата му се дължи на партийно членство, обикновено измисля такива недоносени правила и закони!! Първо, за да е подходящо за работа едно помещение, то не трябва хората в него да са натъпкани като животни, човек до човек!! Второ, трябва да има добър въздухопоток, както например в един добре поддържан компютър!! Климатикът няма да спомогне с нищо в случая!! Той просто ще върти мръсния въздух!! Много от шивашките цехове се помещават в изключително неподходящи сгради тип хангар!! Прозорците са много високо. Имат ламаринени покриви!! През лятото там става пещ от нагретия таван, а зимата голям студ!! Климатикът само допълнително нагнетява и без това доста напрегнатата обстановка заради нормата, която трябва да се изпълнява и праисторическия подход с мълчанието на работното място!! Още в началото на 20 век това е напълно отречено като правилен подход, но в Булгаристан явно сме по-назад с повече от век!!

За водата съм съгласен!! Все се чудя, абе как така на морето все намират някакви нарушения, а в цялата останала част на България все не откриват!! Как става това нещо и въобще мърда ли си някой от данъчните и инспекцията по труда огромият тлъст гъз, за да провери нещо някъде?!!!
0 коментарът е отпреди 7 години
Защо от инспекцията по труда получават заплати, като не откриват и съответно не глобяват и за 10% от заплатите си?! Нарушения има бол! Работи се масово в събота, като според кодекса на труда не може да работиш повече от 2 поредни съботи, доколкото си спомням, и максимум 2 в месеца!! Но това се заобикаля по друг начин!!

Как да стане драги българи, като на държавна службица обикновено се назначават хора без образование или с напълно различно от необходимото?! Как да стане? Освен това повечето държавни служители работят здраво срещу държавата в тотален разрез със закона за конфликт на интереси?

Държавата плаща наистина изключително ниски заплата на хора, от които очаква да събира глоби и данъци!! Да, ако тези хора имат съвест и наистина са патриоти, то биха работили честно и за тези заплати, но явно тези са много малко - малцинство!!
0 коментарът е отпреди 7 години
Само служителите в София получават високи заплати, и то не всички!! В провинцията служителите правят всякакви шашми, за да набутат колегите си, като вземат парите от различни икономии и резерви!!
0 коментарът е отпреди 7 години
Трябва да се спазват наредбите ама не само за офисите деба.... я елате да изграждате кабелни мрежи на 40 градуса по цял ден и на -10 и нагоре градуси зимата...а дори нямам 2ра категория труд
аре моля ви се само пишат глупости и си клатят мъдите щото КИНТИТЕ са в тях и няма как да ги бутнат
0 коментарът е отпреди 7 години
Тодоре за теб специални климатици ще измислят при които студа ще върви по кабелната мрежа.
0 коментарът е отпреди 7 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...