Новини

Борисов благодари на Станишев за държавническо мислене и осъзнатото признание

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-24 15:45:00, видяна 226 пъти

Искам да благодаря на г-н Станишев за изпратените поздравления, относно изявлението на Европейската централна банка от тази седмица. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изявление, публикувано на интернет страницата на Министерски съвет.

„Приемам думите му като осъзнато признание за стабилната финансова политика на правителството, оценена не само от ЕЦБ, но и от Европейския съюз, Международния валутен фонд и рейтинговите агенции. Ето как изглеждаше България във финансовия свят през последните няколко месеца:

1. Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси официално прекрати процедурата по свръхдефицит срещу България. Страната ни, заедно с Германия е извадена от списъка на държавите, които са застрашени от санкции, тъй като е свела бюджетния си дефицит до 2,1% през 2011 година. Общо 23 държави бяха в тази процедура. Сега са 21, а България е в шестте най-добри.

2.Докладът на Европейската централна банка за май показва, че България изпълнява всички числови критерии за членство в Еврозоната. Показателят-дългосрочен лихвен процент е под референтната стойност от 5,8 на сто и е по-нисък от този на 12 държави-членки на ЕС, от които седем са част от Еврозоната. Данните показват, че годишната инфлация в България към март 2012 г. е била 2,7 на сто, което е под референтната стойност от 3,1% в страните членки на ЕС. Бюджетният ни дефицит е 2,1%, поради което България беше извадена от процедурата по прекомерен дефицит. Съотношението брутен държавен дълг/ БВП е 16,3%, значително под референтната стойност от 60 процента. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония.

3.Международната рейтингова агенция Мудис потвърди стабилната прогноза за България. Рейтингът на държавните облигации на страната беше повишен през юли 2011 и се запази през годината. Агенцията също казва, че „вече ниският бюджетен дефицит като процент от БВП се очаква да се свие още повече през следващите две години. Държавните финанси са здрави, с нисък размер на дълга по всички стандарти”, посочва още Мудис.

4.Международният валутен фонд, след проверката си в България пише, че "разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза. Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012 година цел за фискален дефицит".

Това са оценките и изводите за финансовата политика на правителството за последните години и аз искрено се радвам, че г-н Станишев ги е чул, разбрал и е надмогнал партийните си пристрастия, за да ни поздрави. Аз също го поздравявам, защото тази негова проява показва държавническо мислене. Неговото правителство помогна много за нашия успех, не мога да отрека и заслугата на министър Орешарски”, заявява още премиерът Бойко Борисов.Сподели:  
Етикети: Станишев, Борисов, благодари, признание, мислене, държавническо, осъзнатото

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Трима пребиха Иво Никодимов от...

Трима пребиха Иво Никодимов от БНТ на преди 9ч. 24мин.
Водещият на "Денят започва" по БНТ Иво Никодимов е бил пребит посред бял ден, ... още»
Намериха труп на мъж в квартал Люлин Вижте хасковлийката, дърпала конците... Пешеходният мост на АМ "Тракия",... Пороен дъжд валя над София,...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Войната за планетата на маймуните

Във "Войната за планетата на маймуните", третата част от успешния блокбастър франчайз,...

още...