Новини

Николай Кокинов: Никой не е по-голям от държавата

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-24 19:15:00, видяна 271 пъти

"Беглец от правосъдието е трудно да бъдеш в съвременния глобален свят. Рано или късно и братя Галеви ще бъдат намерени, защото никой не е по-голям от държавата и не може да се скрие от нея. "А и при такова засилено международно сътрудничество, е много трудно човек да се скрие. Трябва в миша дупка да се скрие или да не се показва, за да просъществува няколко години на свобода".

Това заяви градският прокурор на София Николай Кокинов в предаването "На четири очи" по Нова ТВ по повод изчезването на Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви, пише dnevnik.bg.

Според Кокинов обществените условия и влизането на България в Европейския съюз  не позволяват съществуването на организирани престъпни групи като тези от 90-те години от рода на СИК и ВИС. "Отделно и перманентната работа през изминалите години раздробиха този тип организации. Винаги ще има някакви престъпни групички и групировчици, но те са много по-дребни, нямат тази финансова мощ, нямат тези контакти с държавната машина и са много по-лесни за атака и за унищожаване. Държавата ги раздроби", заяви още градският прокурор.

Кокинов заяви, че е добре да се изчака решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делата срещу бившият шеф на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина и бизнесменът Христо Ковачи, и "тогава да правим анализи". Двамата бяха оправдани на втора инстанция по обвинение съответно за  издаване на незаконни указания и за натиск и за данъчни измами.

Обвинението срещу Мургина и Ковачки се наблюдаваше от прокурор Маргарита Немска, която преди няколко месеца беше назначена от Висшия съдебен съвет (ВСС) за зам.-градски прокурор.

Кокинов обяви още, че колегите му работят на 100 % от капацитета си и че понякога се чувстват заложници на политически интерес. "В такива моменти трябва да проявява достолепие и търпение и да вършим работа си."

"Категорично не е добре, един Висш съдебен съвет (ВСС), който си отива, да избере следващият главен прокурор, който ще работи с друг съвет в следващите седем години", заяви Кокинов по повод коментарите, че този състав на съвета ще може да избере наследникът на Борис Велчев.

Разговорите по темата започнаха след гласуването на промените в закона за съдебната власт. Там ГЕРБ записаха различен срок за номиниране на кандидати. Процедурата вече ще започва 6 месеца по-рано, а не както беше досега - два месеца. Това остави впечатлението, че този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще може да избере следващият главен прокурор. Против това обаче се обявиха премиерът Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.Сподели:  
Етикети: никой, Николай, Държавата, поголям, Кокинов

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...