Новини

Пълнят с вода държавния резерв

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-25 06:29:00, видяна 236 пъти

Бутилираната вода вероятно ще влезе в запасите от хранителни продукти на държавния резерв. Предложението на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България ще бъде обсъдено в екоминистерството тази седмица заедно с други идеи за промяна на Закона за водите.

Първият продукт, който трябва да се осигури при бедствия като наводнението в с. Бисер например, е бутилираната вода. Тя обаче не се поддържа като запас в държавния резерв и се разчита само на волни дарения на компаниите, обясниха мотивите си членове на асоциацията. Правителството е проявило принципно съгласие за напълване на държавния резерв с минерална вода.

Освобождаването от концесионна такса на количествата минерална вода за износ е другото предложение на компаниите за безалкохолни напитки, което вероятно ще бъде подкрепено и от правителството. Това ще е една от мерките, които ще залегнат в националната експортна стратегия на България. В нея ще се предвидят и допълнителни пари за реклама на българската минерална вода. Очаква се да се промени и режимът за ползване на минералните извори. Възможно е вместо концесионен той да стане разрешителен. Ако остане вариантът концесия, вероятно таксите ще се плащат в евро, а не в долари, както в момента. И държавата, и фирмите губят от разплащането в щатска валута заради високият й курс спрямо еврото, коментираха представители на екоминистерството.Сподели:  
Етикети: държавния, вода, пълнят, резерв

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...