Новини

Токът от топлофикациите ще бъде с 80% по-скъп

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-25 06:58:00, видяна 245 пъти

Токът от топлофикациите от 1 юли тази година ще е със 79,5 на сто по-скъп в сравнение с цената, която сме плащали за същия вид енергия преди две години. Това показва анализът на цените по веригата производство-пренос-разпределение на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, представен по време на семинар през уикенда.

Анализът е направен на база проекторешението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, което трябва да бъде окончателно одобрено от регулатора този четвъртък. Спрямо 1 юли миналата година цената на еленергията, произвеждана от когенерационните мощности на топлофикациите, се увеличава с 32,77%, сочат изчисленията на проф. Тасев, цитирани от Монитор.

Токът от топлофикациите, заедно с този на АЕЦ, ТЕЦ-овете и ВЕИ централите влиза в микса, който НЕК продава на енергодружествата, а те от своя страна – на крайните потребители. По изчисленията на ДКЕВР цената за бита ще скочи средно с 10% от юли.

За щастие, въпреки сериозното увеличение на цената на еленергията от комбинираното производство, делът й в общия микс е малък. В резултат на това увеличението с близо 33% в рамките на една година се отразява в скок от под 1% в крайната цена, която битовите абонати плащат за снабдяване и разпределение на енергията на ЕРП-тата.Сподели:  
Етикети: Токът, топлофикациите , по-скъп

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...