Новини

Токът от топлофикациите ще бъде с 80% по-скъп

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-25 06:58:00, видяна 210 пъти

Токът от топлофикациите от 1 юли тази година ще е със 79,5 на сто по-скъп в сравнение с цената, която сме плащали за същия вид енергия преди две години. Това показва анализът на цените по веригата производство-пренос-разпределение на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, представен по време на семинар през уикенда.

Анализът е направен на база проекторешението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, което трябва да бъде окончателно одобрено от регулатора този четвъртък. Спрямо 1 юли миналата година цената на еленергията, произвеждана от когенерационните мощности на топлофикациите, се увеличава с 32,77%, сочат изчисленията на проф. Тасев, цитирани от Монитор.

Токът от топлофикациите, заедно с този на АЕЦ, ТЕЦ-овете и ВЕИ централите влиза в микса, който НЕК продава на енергодружествата, а те от своя страна – на крайните потребители. По изчисленията на ДКЕВР цената за бита ще скочи средно с 10% от юли.

За щастие, въпреки сериозното увеличение на цената на еленергията от комбинираното производство, делът й в общия микс е малък. В резултат на това увеличението с близо 33% в рамките на една година се отразява в скок от под 1% в крайната цена, която битовите абонати плащат за снабдяване и разпределение на енергията на ЕРП-тата.Сподели:  
Етикети: Токът, топлофикациите , по-скъп

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Трима пребиха Иво Никодимов от...

Трима пребиха Иво Никодимов от БНТ на преди 21ч. 23мин.
Водещият на "Денят започва" по БНТ Иво Никодимов е бил пребит посред бял ден, ... още»
Намериха труп на мъж в квартал Люлин Пешеходният мост на АМ "Тракия",... Пороен дъжд валя над София,... Динко нападна блогърката Татяна...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
5D Какво става с полюса

Близкото бъдеще! Глобалното затопляне води до драстични промени в климата. На северният полюс, ще...

още...