Новини

Медицинска сестра в "Пирогов" прибрала 110 000 лв. бонуси

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-25 07:24:00, видяна 247 пъти

По четири бонуса месечно е получавала медицинска сестра - секретар в "Пирогов". Сумите са почти тройни по-големи от тези, които са вземали лекари. Това става ясно от доклада на Инспектората на здравното министерство (МЗ) след проверката в "Пирогов", пише "Стандарт". Болницата има месец, за да изчисти констатираните нарушения.

110 277 лв. за 3 г. - толкова е заработила от бонуси медицинската сестра Неля Стойчева, показва докладът на Инспектората на МЗ. "Премиите" във всяко отделение на "Пирогов" са се разпределяли, като преведената сума от клинични пътеки се е деляла между персонала и лечебницата. Съотношението е било различно в отделните клиники. В отделението по спешна неврохирургия например средствата са се разпределяли в съотношение 60% за лечебницата и 40% за персонала. Като медицински секретар Неля Стойчева е трябвало да взима 1,5% от бонусите на отделението. През февруари 2010 г. например за неврохирургията са били заделени 25 887,44 лв. Това значи, че Неля е трябвало да вземе около 388 лв. Но Стойчева е прибрала 500 лв., а лекарите само по 300 лв.

Или - от януари 2010 г. до края на април 2012 г. - 30 284 лв. само от клиниката по спешна неврохирургия. На същия принцип Стойчева за няколко месеца е взела 4126 лв. и от детската травматология. Отделно Неля е имала задача да координира, ръководи и следи целия процес при сключването на договори с асистанс компании за чужденците, които се лекуват в "Пирогов". За тази си дейност през последните 2 г. е заработила 53 683 лв. бонус. Взела е и още 22 184 лв. по друга наредба.

Инспекторите на МЗ са констатирали фрапантни нарушения на финансовата дисциплина в "Пирогов". Почти на всеки счетоводен документ - като договор за обществена поръчка при закупуването на апаратура или ремонти, липсва подписът на главния счетоводител Зоя Маджарска. Въпреки това тя е вземала бонуси за добра работа. Такива е получил и целият отдел за финансово-счетоводно обслужване на "Пирогов" - при това по-солидни от тези, които са прибирали лекарите. За 3 г. Зоя Маджарска е взела 49 795 лв. над заплатата си. Подобен е случаят и с шефката на сектор "Информационни технологии" Илияна Вълчева. ИТ специалистката е със заплата от 2000 лв., но допълнително е взимала по още 1000 лв. всеки месец, давайки консултации.

Парите си поискала лично Илияна Имало е бонус дори за касиера на паркинга, който всеки месец прибирал по 50 лв. като хонорар, което е нарушение. "Хрътките" от МЗ са открили нередности и при процедурите по закупуване на импланти. Според доклада хирурзи еднолично решавали какъв консуматив да си закупи пациентът. И насочвали болните към конкретни фирми, които пък нямали задължителните договори с болницата.Сподели:  
Етикети: Сестра, бонуси, Пирогов, прибрала, медицинска

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...