Новини

Йордан Войнов: Не купувайте храна от продавачите на плажа

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-25 07:45:00, видяна 213 пъти

Правим доста интензивни проверки по морето по това време на годината. Проверява се всичко, свързано с предлаганата храна - произход, качество, персоналът в кухнята.

Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

"Имаше случай на заразяване на деца със стафилококова инфекция, което е тръгнало от персонала. Това е недопустимо. Има пропуск в нормативната уредба и ще търсим промяна. Докато тя се промени, съветваме собствениците на заведения да засилят контрола на персонала", добави той.

Войнов съобщи, че количеството конфискувана храна е около стотина килограма за цялото Черноморие. "В сравнение с миналата година, когато конфискувахме тонове, нещата вървят към подобрение. По морето екипите проверяващи са със засилена численост и така ще бъде до края на сезона", посочи директорът на Агенцията по храните.

Той посъветва хората да не консумират никаква храна, предлагана от продавачите на плажа и уточни, че такава продажба е абсолютно забранена. Войнов каза, че за такива нарушения - например продажба на варена царевица на плажа, ще бъдат санкционирани концесионерите, като глобите започват от 500 лв. На въпрос на зрител Войнов уточни, че варена царевица може да се продава във временен обект в началото на плажната ивица, който е регистриран и има условия за спазване на хигиенните норми.

"В момента проблем са временните обекти - не само по Черноморието, а навсякъде в страната", каза още Йордан Войнов.Сподели:  
Етикети: Йордан, плажа, Купувайте, храна, Войнов, продавачите

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...